Wednesday, November 2, 2011

F.A.Q

Apakah itu FAQ?? Jawapannya mudah.. FAQ bermaksud Frequently Asked Questions.. Kriteria yang mampu menyumbang banyak markah apabila berlakunya audit web adalah bilamana sesuatu web dapat menyediakan pautan FAQ.. Ia memudahkan orang ramai untuk memahami perkara-perkara utama berkenaan jabatan anda..

Ini adalah contoh FAQ.. Ulang suara, CONTOH.. Jawapan yang diberikan bukanlah jawapan yang sebenar.. Jawapan anda mungkin lebih tepat berbanding jawapan yang diberikan..

Q1: Apakah itu poligami?
A1: JIka origami bermaksud lipatan kertas.. Poligami mungkin bermaksud banyaknya kertas.. Makanya, banyak kertas yang harus ditandatangani..

Q2: Adakah poligami dapat membantu menyelesaikan masalah wanita yang tidak berkahwin?
A2: Mungkin....

Q3: Kenapa berpoligami?
A3: Kerana nisbah wanita lebih ramai dari lelaki..

Q4: Apakah poligami dapat membantu menyelesaikan masalah sosial yang timbul akibat ketidakseimbangan jantina dalam masyarakat?
A4: Mungkin.....

Q5: Kenapakah sering berlaku penceraian terhadap isteri pertama apabila adanya rancangan untuk berpoligami?
A5: Pandangan negatif masyarakat terhadap poligami..

Q6: Kenapa masyarakat memandang negatif terhadap poligami?
A6: Kerana masyarakat lebih ramai dianggotai oleh wanita.. Dan poligami bukanlah sesuatu yang menyeronokkan untuk wanita.. Hakikatnya bukan juga sesuatu yang menyeronokkan untuk lelaki.. Mungkin seronok pada awalnya dan tidak seterusnya.. Senang kata, memegang amanah bukanlah sesuatu yang menyeronokkan..

Q7: Siapakah yang layak untuk berpoligami?
A7: Tiada penyakit TB... Erm.. Entahla.. Anda jawab la sendiri..

Ingat, ini hanyalah sekadar contoh FAQ buat yang tertanya-tanya apakah itu FAQ.. Sekian..

p/s: jawapannya mudah.. tapi ingat, ia tidak semudah yang disangka.. (",)

25 comments:

Nur Aizureen Md Zahir said...

sgt suka bila lect bagitahu pasl FAQ ntk test & quizzzzz ~~
terus tanda star tepi nota pastu pulun baca itu saja :P hehe

Afida Anuar said...

Poligami boleh jadi indah, boleh jadi susah...depends atas mereka sendiri. Aii, tetiba bab poligami ni fuad.. ehem ehem..

CikGu Ma said...

haish...awat cth FAQ psl poligami ni????hihihihi...saya tak boleh tumpang guna soalan utk exam budak2 ni...

Kunang-Kunang said...

Contoh yang senang difahami

APAN said...

oh...baru ku tahu maksud FAQ tu.ingat pe la.haha...

contoh yg berkesan tu...

al-lavendari said...

entri ini macam pukul anak sindir menantu atau 'bunuh dua burung dengan satu batu'.

masalahnya ramai yang berpenyakit TB, galak nak berpoligami.

Kakzakie said...

Q: Kenapa berpoligami
A: Sebab ramai wanita dari lelaki

Ini baru satu sebab. Bayangkan kalau diletakkan satu lelaki kacak/kaya dgn 10 wanita hodoh/miskin adakah terbuka niat dihati lelaki itu utk memilih lebih dari 1 wanita itu.

Apa-apapun pada yg berpoligami, suami sekadar pinjaman di dunia.

Pencari Cinta Sejati said...

ulang tayang dalam web jadi femes :)

nam said...

assalamualaikum wbt..

soalan femes lelaki pada wanita..

sanggup berpoligami??

jwpn 1: tak boleh haramkan perkara yang Allah halalkan.. jadi terpaksa redha.. (senyum pahit)

jwpn 2: uish.. belum kawen dah tanye sal poligami.. mesti ada angan-angan nak pasang banyak.. (",)

Titisan Hujan said...

poligami..hmm leh adil ok pe


nice entry la incik fuad!!

~PENCHENTA~ said...

Seronok apa poligami. :D
Ada adik beradik ramai. Ada mak banyak. Boleh merajuk2. Boleh pujuk2. Hahah. Orang perempuan ni bila orang suruh masak, basuh baju, cuci pinggan, jaga anak, malas. Tapi bila orang nak tambah 'pembantu' yang halal tak bagi pulak. Kekeke.

Bini enik baca tak post ni? Hahah :P

Anak Pendang Sekeluarga said...

satu tutorial yg hebat,skrg dh tahu sy...yg mana satu pilihan trbaik...

dream_catcher said...

Ha, aku pon ada F.A.Q nak tanya ko..

eh! tapi nntilah aku tanya :P

Norsha said...

kata dr. Asri, poligami tu ubat, tak semua org boleh mengambilnya, hanya yg memerlukan sahaja....

s a r said...

assalamualaikum encik muhammad fuad

~bayangkan wife pertama baru pragnant, then husband dah kawen lain. cantik pulak dua2 tu. makan semeja lagi. jalan beriringan lagi. untungnyalah ustaz tu. ~uih, mencabar kesabaran sungguh!

~pernah 'ter'jebak dlm kelab poligami ni ha. tak sengaja terjebak. asalnya nak cari lain, dapat pula yang lain. :D

Nazihah@Jiha said...

Assalamualaikum ustaz fuad..

lamanya sy tak komen..byk entri ustaz kena baca ni..huhu

poligami??--> JIka origami bermaksud lipatan kertas.. Poligami mungkin bermaksud banyaknya kertas.. Makanya, banyak kertas yang harus ditandatangani..good anser la ustaz..

nurkaloi said...

hahahaha like ~~~
tp harus ea citer pasal pligami hehehe
ngeri tulang lutut mak mak mak kat luar sane kekek

kokser kokdam said...

kenapa harus saya tersenyum bila baca ini..? hahaha
terbaek la

RuMaH TuA said...

Menarik2...
(^-^)y

Rasulullah itu bermonogami selama 25 tahun...
&
Rasulullah berpoligami hanya selama 10 tahun...


"Tak semudah disangka + Salam Aidiladha"

fuad ansari said...

aizureen:
itu tanda2 bahawa anda adalah pelajar yg cemerlang.. (",)

kak afida:
sy cuba meletakkan diri sy pada tempat orang lain.. kalau sy yg nak berpoligami, sy senyap2 je..(",)

cikgu ma:
budak2 pun kena tau pasal poligami gak.. (",)

puan kunang-kunang:
inilah contoh yg paling mudah kan.. (",)

APAN:
mudah2an contoh tu dapat diaplikasikan dalam kehidupan anda.. (",)

pakngah lavendari:
kalau nak sgt berpoligami, sakit pun leh terlupa..

kak zakie:
betul jugak tu.. kadang2 ramai yg lebih mengikut nafsu dari nak buat kebaikan..

dan ramai jugak yg menganggap suami tu hak milik kekal abadi.. (",)

kak syikin:
ulang tayang dalam web tak berapa nak best..
ulang tayang dalam kehidupan sebenar, MUNGKIN lebih baik.. (",)

kak linda:
bukan senang nak tgk senyum pahit kan.. kalau letak gula, leh jadi manis tak.. (",)

zia:
ok mmg ok.. tapi ianya sukar.. (",)

fuad ansari said...

tyah:
kalau pembantu rumah yg biasa, leh ditamatkan perkhidmatan bila tak suka..
tapi kalau 'pembantu yg halal', suka atau tak ianya forever n ever.. tu yg ramai tak sanggup tu.. (",)

alamak, terlupa.. dia pun baca blog ni.. makan pasir la sy malam ni.. (",)

tuan fuad akmal:
apakah pilihan yg terbaik?? sy smpai sekarang tak tau lagi.. (",)

hidayah:
jgn bertangguh sgt, nanti tak sempat nak tanya.. mungkin hari ni ada, tapi esok dah takde.. (",)

cikgu norsha:
patut pun ubat byk yg rasa pahit.. (",)

s a r:
wsalam wbt..
tak ramai yg mampu berada dalam situasi macam tu.. (",)

bagus jugak ada kelab yg menyokong poligami.. hehe..

nazihah:
wsalam wbt..
takpe.. jadi pelajar mmg sibuk sikit.. tak baca blog pun tak pe.. yg lebih penting,baca buku kan..

byk jugak kertas yg jiha terpaksa jawab masa peksa nanti.. (",)

nurkaloi:
tulang lutut ni pun ngeri jugak.. takut kena pukul dengan mak-mak kat luar sana.. (",)

ustaz fahmi:
senyum tanda setuju.. (",)

ustazah iqa:
info yg menarik..

mungkin ramai jugak yg masih tak tau pasal perkara ni.. mereka hanya tau bahawa poligami dibenarkan dan tak minat nak kaji dengan lebih mendalam lagi.. ada ka patut?? (",)

s a r said...

wah encik fuad. semangat pulak dengan kelab poligami nuhh.. ish!

fuad ansari said...

s a r:
nampak baik je kelab tu kan.. kelihatan seperti sebuah kelab yg sedang cuba menyelesaikan masalah ketidakseimbangan jantina.. (",)

Nur Farina Abdullah said...

suami saya kata: kenapa org yg tinggil ilmu agama spt nik aziz dan harun din tak bernikah leboh dari sorg? saya jawab: NTAH! suami kata sebab mereka betul2 memahami apa isi al quran, khatam dan dah masuk dlm kepala tafsir al quran dan mmg tahu sgt2 apa yg di maksudkan kalau mampu utk adil kawin lah 4 tp kalau tak mampu memadailah seorang... jd jsutru itu kebanyakan org yg benar2 mendalami agama jarang yg bernikah lebih....

fuad ansari said...

nur farina:
sudah dijawab di entri terbaru (21 may 2012) (",)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...