Wednesday, February 1, 2012

SoaLaN KLiSe..

Hari tu Ramli jumpa Sarip, dia tanya,
Sarip: Amacam kawin, best?
Ramli: Bla bla bla bla bla, perkahwinan itu seperti mendaki gunung dengan membawa bebanan yang berat, bla bla bla bla.. 

Hari tu Ramli jumpa Sudin, dia tanya,
Sudin: Amacam kawin, best?
Ramli: Bla bla bla bla, perkahwinan itu seperti orang buta yang meraba-raba makanan lalu memakannya, bla bla bla bla bla...

Hari tu Ramli jumpa Ajis, dia tanya,
Ajis: Amacam kawin, best?
Ramli: Bla bla bla bla, perkahwinan itu seperti pelajar sekolah rendah yang terus lompat masuk universiti, bla bla bla bla...

Lepas tu, Ramli jumpa Pendekar Mustar..Ramli taknak tanya soalan yang sama dah..
Ramli: Wak, apa beza orang yang baru kawin dengan orang yang dah lama kawin?
Pendekar Mustar: Cuba kamu rasa telinga wak..
Ramli: Tebal jugak telinga wak ni..
Pendekar Mustar: Maksudnya, semakin lama kawin, semakin kamu matang bahkan semakin tahan dengan leteran..
Ramli: Itulah wak, saya suruh kawin dengan orang bisu, wak taknak..
Pendekar Mustar: Masalahnya.. Masa wak kawin, kamu pun belum lahir lagi..

Perkahwinan itu fitrah kehidupan..
Lari dari tanggungjawab yakni mengambil keputusan untuk tidak berkahwin, bukanlah tindakan yang baik..
Sebenarnya, untuk memberitahu tentang keseronokan perkahwinan adalah agak sukar.. Sepertimana orang bertanya, durian tu rasa dia macamana ye?? (nak senang jawab, kopek durian, bagi dia rasa.. ) (",)

p/s:
Anda rasa, kawin tu best tak?? (untuk yang dah kawin)
Anda agak-agak, kawin tu best tak?? (untuk yang bujang)

69 comments:

al-lavendari said...

ada durian lebih tak ?

* maaf tak jawab soalan. hehe

Nazihah@Jiha said...

insyaAllah...best^^

Ckin Kembaq said...

Semestinya.bagi sy, bila berkahwin, Allah redha.dan menghalalkan yang haram...sy paling mahukan itu.. ^_^ yang penting hubungan halal......

Egg Head said...

agak-agaknya,insyallah best.....bila ada pengorbanan,mujahadah dan susah payah baru la rasa yang best tu...kan...kan...kan

sea_lavender said...

Haaa.. da mood kawin ye.. jangan lupa jemput hehe ~

Kakzakie said...

Jangan jeles tau (yg belum kawin)...
Kahwin memang satu ikatan yg best. Dulu nak jalan sendiri pun takut-takut, bila dah kawin mana pergi pun dah ada teman. Hati pun tenang....

Cikgu Ma said...

mesti la best kawen tu ramli...boleh share meelo dgn amni...=)

WW | jangan biar anak kacau daun

Anak Pendang Sekeluarga said...

saya belum berkahwin,mcm mana ye..
selalu jugak org2 yg kawen bagi tamsilan seperti makan buah durian..
doa lah pada saya nie..

dream_catcher said...

it's more than meet the eyes. correct me if i'm wrong en fuad dan lain lain :)

Pencari ALLAH said...

Hubungan diredhai ALLAH dengan mengikut apa yang diwajibkan akan menjanjikan "best".

hara said...

nak kna kawin dulu bru bleh jwb soalan ni

delarocha said...

saya pikir dalam tahun ni saya mahu rasa, kawen tu best atau tak?.. keh keh keh

Norsha said...

gambar durian tu betul2 menggoda perasaan...:D ..ramli, hang dah kawen kan, mesti hang tau jawapannya tapi kalau nk tahu real punya alam perkahwinan hang kena tanya org yg dah kawin lebih 15 @ 20 thn tahun, kalau baru 5 @ 6 thn kawin, itu kira mentah lagi tu, byk lagi cabaran menanti kat depan.....

Norsha said...

....tapi InsyaAllah, yakinlah janji Allah, bila hang kawen separuh dari agama dah sempurna.....macam kak zakie cakap, hati tenang, jiwa lapang, nk buat apa2 keputusan, ada org yg boleh diajak berbincang.....selamat berbahagia Ramli...!

umu6point said...

Alahai..baca komen cikgu norsha terus telan air liur. kiranya, rasa pahit manis perkahwinan saya yg baru menjangkau usia setahun ni x cukup masam masinnya lg la ye?

Moga2, kami dapat tempuh ujian kesenangan dan kesusahan bersama2 dengan jayanya. amin.

err...soalan ramli ni semacam je. Bila makan durian, sedap di lidah dan masa yang sama menyengat di hidung. Begitu kut alam perkahwinan.

Tapi overall... mesti la besttt!!

s a r said...

assalamualaikum encik.

erm, macam nak beli buah mangga. kulitnya kuning belum tentu manis kan. biasanya penjual akan bagi tester yang confirm manis. dan biasanya juga akan ada yang terpengaruh dengan tester itu bila dilihat kulit buah mangga yang masak ranum pastinya manis.

tapi bab kawen, tak boleh la nak tester kan. nak tak nak kena jugak kawen barulah boleh rasa. :)

CekbOlat-bOlat said...

^__^ bolat mseh bujang.. ekeke

hmm.. khwin tu kn pahala.. brgntung pda cara kita bhgiakannye.. ye dak? err??

~PENCHENTA~ said...

Saya kata best! Ada orang yang halal untuk duduk dalam hati. :D

Yana Lan said...

Oh, telinga orang lelaki pun berubah jugak ye lepas kahwin. Ingatkan perut je.

Bijen M. said...

Imam Ghazali camne?
Apa pendapat?

Pok Amai-Amai said...
This comment has been removed by the author.
Pok Amai-Amai said...

Fuad,

Sy minta maaf sbb lupa nak jwb komen psl threaded comment tu. Sy ikut tutorial sini:-

http://maribinablog.blogspot.com/2011/11/terkini-cara-pasang-fungsi-threaded.html

Awak try la....

Pok Amai-Amai said...

Komen sy - CUba dulu baru tau best ke tak!

Hahahahha!

Nida said...

Salam..

Lucu juga jawapan Wak Mastur tu ye.. tapi hampir tepat juga jawapannya..heheh

namasayatihah said...

pd sy, bercakap itu mudah but one shud experience it to know it..;)

Nothing easy in this world if life were easy then no one shall be sad.Same goes with marriage, there are ups and downs but unfortunately I cant say more unless I am married.

Doakan sy ya..hee~

APAN said...

aku yg bujang ni, agak kahwin tu mesti la best...
asam garam la kalau boleh telinga tebal mcm pendekar mustar tu kot...

bila la...

amyamlan said...

allah jadikan setiap sesuatu didunia ini berpasangan ,,jadi dah tentulah best kahwin....ditambah lagi bila makan durian bersama-sama

luahfikiran ... mari kita said...

Salam,
Bagus entri ini .. ada pengajarannya ! Durian itu drpd benih durian kahwin

Titisan Hujan said...

insyallah seronok kalo berlandaskan agama


*kategori lom kawen yg menjawab

Liyana Zahim said...

Huahaua.. Pandai sgt wak ni menjawab kan.. Knp skrg sane sni asek cite sal kawin je ek? Tmsuklah ini blog jugek psl kawin.. Pasni nk cite sal kawin gak la.. LOL.. :D

Ishak Zaini said...

Assalamu'alaikum.

Wah. Fuad ansari berfalsafah tentang kahwin..

Cik Gee said...

sebetulnya best.. tapi kalau dah kurang serasi atau xde saling kesefahaman, tu yg jadik tak best tu..

fuad ansari said...

ingatkan baru nak mintak dari pakngah.. orang pencen selalunya banyak masa sikit nak pegi kebun.. (",)

fuad ansari said...

insyaAllah..

kalau kena gayanya, insyaAllah best... (",)

fuad ansari said...

apa yang penting.. hubungan halal..

p/s: cuma sekarang ni, adat menyebabkan perkahwinan sudah menjadi semakin sukar sehingga ramai yg tidak berkemampuan..

fuad ansari said...

susah payah atas maksud agama mmg best...

susah payah keduniaan, dengar cerita ramai yg tertewas..

fuad ansari said...

doa2kanlah.. huhu.. (",)

fuad ansari said...

agak2nya kalau pelajar2 kawin awal, tenang sikit depa tu belajar kan.. (",)

fuad ansari said...

kalau amni takde, nak share dgn sape?? (",)

fuad ansari said...

lelaki la yg lebih senang nak kawin.. orang kata, byk pilihan.. macamana tuan boleh tak kawin lagi ni.. hurm... (",)

fuad ansari said...

sohih!! (",)

orang kata, ia tidak semudah yg disangka.. (",)

fuad ansari said...

benar...

tapi pasti mahal harga sebuah keredhaan Allah swt..

fuad ansari said...

itulah, orang suruh kawin awal, taknak.. (gurau2)(",)

fuad ansari said...

saya pikir dalam BULAN ni saya mahu rasa, kawen tu best atau tak.. <--mungkin ebih sedap didengar.. (",)

fuad ansari said...

mana nak sama orang yg baru kawin dengan yg dah lama kawin kan.. itulah tu, ingat nak tanya cikgu je..

amacam cikgu, kawin best tak? (",)

fuad ansari said...

doakan saya ye cikgu.. risau jugak ni.. (",)

fuad ansari said...

setahun kawin, itu baru intro tu.. jalan ceritanya selanjutnya nanti, lebih mencabar.. (",)

p/s: tapi kalau gaya puan umu dan ustaz ishak, insyaAllah best hingga ke syurga.. (",)

itu belum durian bawak masuk kereta, dia punya bau, seminggu pun tak hilang.. (",)

fuad ansari said...

wsalam wbt..

kalaulah kawin pun boleh ada tester.. (",)

orang kata, perkahwinan itu satu perjudian.. (",)

fuad ansari said...

laa.. ingatkan dah kawin.. (",)

selain tu, perkahwinan juga boleh jadi ujian Allah kepada kita.. (",)

fuad ansari said...

muat ke hati tu?? (",)

fuad ansari said...

perut, ramai yg nampak..
telinga, tak ramai yg rajin nak rasa.. (",)

fuad ansari said...

susah jugak nak menjawab ni... kenapa dengan imam ghazali ye?? (terasa diri ceteknya ilmu pengetahuan) (",)

fuad ansari said...

thanks..

ada masa nanti sy try.. insyaAllah..

fuad ansari said...

Fara dah kawin kan..

Amacam, best tak? (",)

fuad ansari said...

Wsalam.. itu kalau wak mastur jawab exam, mahu dapat markah bonus..(",)

fuad ansari said...

yup,up and down.. mungkin sebab tu orang kata, sabar tu sgt penting dalam perkahwinan.. (",)

fuad ansari said...

Aku ingatkan sebelum ni, kau dah kawin.. (",)

tunggu apa lagi, mau cargas.. (",)

Egg Head said...

kawin susah...x kawin lagi susah.....kalau mcm nie...saya nak tanya nujum pak belalang la...kot2 dia bole bg tau jawab yang baik???

Pencari ALLAH said...

Mahalnya tidak terbeli dengan wang ringgi. MasyaALLAH.

fuad ansari said...

itupun kalau dua-dua minat makan durian.. (",)

fuad ansari said...

wsalam wbt..
hebat uncle LF.. boleh tau dari benih mana.. sy tau makan je.. (",)

fuad ansari said...

salah kategori tu..

tu kategori yang bakal berkahwin tak lama lagi.. (",)

fuad ansari said...

alaa.. liyana.. terus buat entri pasal perkahwinan diri sendiri je.. kan senang.. (",)

fuad ansari said...

wsalam wbt ustaz..

itu belum dengar lagi kalau ustaz ishak berfalsafah..

kalau ustaz ishak berfalsafah, mau jugak akan bersangkut paut dengan sirah Nabi saw.. (",)

fuad ansari said...

itulah, apakan daya.. terkadang2 perkahwinan juga boleh menjadi ujian kehidupan.. (",)

fuad ansari said...

kalau dua2 susah, lebih baik kawin.. lagipun dengan berkahwin, pahala amalan digandakan.. (",)

Sha said...

kawin?? husshhh mesty lah best..ahahaha..(okeyh joke jer :))) )

kalo kne dgn care pengendalian sebuah ruamhtangge tuh, disertakan dgn redha dari Ilahi, insyaAllah rumahtgge yg d bina tuh, tak dpt nk d gbrkn ke-best-an nye dgn kate2 :)) (cehh gaya mcm dh kwin je..uhuhu)

Shadow Of Life said...

kawin...hurmm...

fuad ansari said...

sha:
ak dpt nk d gbrkn ke-best-an nye dgn kate2 <--marah cikgu bm kalau baca ayat ni.. (",)

dah ada semangat nak kawin dah tu nampaknya.. (",)

azie:
mesti azie berfikir, "bilalah aku nak kawin ni... hurmm..." (",)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...