Thursday, September 15, 2011

CeRMiN TeMBuS PaNDaNG..

Aku tidak boleh tidur malam ni.. Aku terbayang-bayang satu perkara yang aku simpan kemas hampir sebulan... Aku tidak tahu apakah yang perlu aku lakukan.. Buat tak tahu, rasa bersalah.. Nak pergi siasat, satu kerja yang tampak sedikit sukar.. Lagipun, aku bukanlah Detektif Conan..

Anda tahu tentang cermin tembus pandang?? Cermin tembus pandang adalah cermin yang mana pada bahagian depannya kelihatan macam cermin biasa, tetapi hakikatnya boleh dilihat dari bahagian belakang...

Disebabkan di tempat aku kerja, ada cermin tembus pandang , maka aku sudah dapat mengetahui bagaimana untuk membezakan cermin tembus pandang dan cermin biasa.. Cermin tembus pandang di tempat kerja aku menghubungkan bilik teknikal dan dewan supaya majlis di dalam dewan dapat berlangsung dengan lancar. Makanya, kerja-kerja pemantauan teknikal lebih mudah untuk dilakukan, insyaAllah...

Mari kita lihat contoh cermin tembus pandang yang aku dapat dari carian internet...

cermin biasa.. ada jarak antara jari dan bayang jari (apabila hujung jari dilekapkan ke permukaan cermin).. bergantung kepada ketebalan cermin..

cermin tembus pandang. tiada jarak antara jari dan bayang jari..

illustrasi pembentukan bayang antara cermin biasa dan cermin tembus pandang..




Ok.. Cerita aku begini...

Satu hari (sebulan lepas) aku menggunakan perkhidmatan tandas (lawa tandasnya dan dimiliki oleh sebuah syarikat besar) yang mana tandas itu boleh digunapakai oleh lelaki dan wanita sebab ada satu jamban je pun dalam tu... Bila aku masuk tandas tu, tiba-tiba timbul syak bila melihat cermin itu seakan boleh dibukak (terasa jugak nak bukak, tapi takde peralatan) dan ada ruang kosong di belakang cermin (dilekatkan di permukaan dinding yang berongga).. Lagi-lagilah tandas tu tandas kongsi.. Semakin bertambah syak.. Maka aku pun mengaplikasikanlah ilmu yang aku tau... Hasilnya:

serius, mmg takde jarak antara jari dan bayangan jari..
p/s: 
-tidak perlulah aku memberitahu dimana lokasinya.. takut menimbulkan fitnah pulak (kalau tak benar sebab tak disiasat dengan sempurna.. masih tidak diketahui samada adakah benar sebenar-benarnya tembus pandang dan ada kamera di belakang cermin itu atau tidak..)  ke ada sape2 yang willing untuk pergi siasat??
-tujuan entri ini adalah agar anda semua berhati-hati ketika berada di depan cermin.. tak salah kalau buat ujian jari dulu sebelum guna cermin kan... 
-dan aku sebenarnya masih buntu nak buat ape sebab benda ni selalu bermain-main di fikiran aku.. tolooongggg!! nak buat macam mana ye??

Eh!! Lupa pulak nak doa dulu.. Sebab Allah penyelesai segala masalah.. 

Sape selesaikan masalah?? Allah!! (dah macam tanya Husna je.. Husna suka angkat tangan dan keluarkan jari telunjuk ke atas bila sebut Allah!! Itu belum lagi sebut 'beautiful eye', terkenyit2 dua2 mata sampai ternaik2 hidung..)

Ya Allah, bantulah hambaMu ini... Samada bantuan itu terus dariMu mahupun dengan perantara hamba-hambaMu..

Moga-moga dengan aku memberitahu anda semua, aku berasa sedikit lega...

38 comments:

dream_catcher said...

eeeeeeeeee...menakutkan....

Norsha said...

Allah....jika benarlah sangkaan anda....ada baiknya fuad bincang dgn seseorg lain yg dipercayai....

Afida Anuar said...

Lepas ni sah masuk toilet cek cermin dulu. Akak baru tau bab ni...huhu.

Abd Razak said...

Assalamualaikum...

Setiap kali saya masuk bilik hotel biasanya saya cek cerminnya...tak pernah lagi jumpa cermin tembus pandang..

sea_lavender said...

wow menarik perkongsian =)

delarocha said...

oo mcm tu ke? next time kena check dulu la cermin2 bila masuk toilet or hotel... bahaya ni,... huhu

bella luna said...

nice sharing,dulu pun penah bace info pasal cermin tembus pndg nie ngan cermin biasa,.n akan menjadi rutin tuk check mane2 cermin before guna ruang tersebut,.

bdw,better ko cerita kat sape2 yg bley dipercayai dan bley amik tindakan,at least tiada yang teraniaya tie,.

bertindak sebelum terlambat,nie opinion aku la,.

Sha said...

wooo bhye2...nak2 klo dlm fitting room..

thx 4 d info bro..

Ana Ghazali said...

fuh...sangat2 bahaya mcm tue..thanks 4 the info...sangat bermanfaat..

s a r said...

assalamualaikum encik fuad.

waa, thanks kongsi ilmu tambahan lagi. :)

hrmm.. segalanya diragui sekarang ni. tak tahu nak cakap macam mana. be careful ajalah lepas ni.

CikGu Ma said...

baru tahu la...errmmm..kena hati2 lepas ni...

CS said...

seramnya....hmm setuju ngan k.norsha...kena boncang dgn pihak yg bleh dipercayai~

~PENCHENTA~ said...

:|

Takutnya.

Ismi Ijmi said...

secara ikhlas benda ni xde dalam silibus sains sekolah dulu. adeih,mmg betul jugak kan.

tp apa yang menggusarkan en fuad?

NooR AzLen BinTi HaRoN said...

assalammualaikum

terima kasih ats prkongsian maklumat yg brguna ini..

lps ini kena pndg2 jeling2 dulu cermin2..

bahaya jugak..

Titisan Hujan said...

mmg kna berhati2 ni...sllu p mn2 mmg ambk berat sal cermin ni.

Mommy Fara said...

Seramnya baca entri nie. Bukan seram apa, seram takut terlencong pemikiran sendiri!

Sarah Syazwani said...

ehh betul ke tu..xde ke tny2 sape2 yg keje situ..tkt gak..sedap2 je org tgk..maluu

APAN said...

selama ni aku menghadap cermin pun, aku x pernah test lagi mende ni...pernah tau mende ni.tapi x amalkan...bila dah baca entri ko ni, kesedaran utk berjaga-jaga tu ada ma...kasi siasat la sama itu tandas...ada udang di sebalik batu tu x...

Husaini said...

ada jugak benda macam ni..pelik2 betol arkitek skang nih..buat kerja ada motif..bahaya2...jzkk fuad atas info..kalo x..sampai skang pon xtau nih..

nur aisya humaira said...

erk???bru aisya tahu, ade gak macam ni...bahaya betl laa...

Bijen M. said...

Nilah sebab tak buat usaha atas iman.
Jadi arkitek pun reka pelik-pelik.
Huk.

"satu jamban je pun.."

Ingatkan jamban Jepun.
Jenuh mikir guane jamban Jepun.
Huk.

Etong said...

Ya Allah..takut pula lepas baca ni..thanks share k..skrg kalau jumpa cermin2 ni mesti test dlu ni hehehe

abu zarim said...

jamban jepun?,,hahahahhahaha
btw,,mmg mcm tu cara nk check die,,,sy pon prnah terbaca cara nk periksa cermin tu,,,,moga Allah mudahkan kite semua,,,:),,,kat toilet UKM xde kot,,,:),,

ukhti,mardhiah said...

Assalamualaikum abi husna..
wow..boleh mard letak kat bilik bila dh kawen nanti...cunn lah..

kasihan abi husna.jgn sdh2..p je balik tempat tu,check sampai puas hati..kalau perlu p jumpa security,ajak dia check sama2..kata,ini berkenaan kemungkinan badan saya dieksploitasi secara haram(tuu dia..ayat bagi gempak)..kalau tetap x puas hati laporkn pada hal ehwal pgguna..


then,baru dia tahu siapa abi husna.(",)

ad_dimasyqi said...

Pengalaman adalah guru kehidupan

fuad ansari said...

hidayah:
aku pun takut gak.. takut ramai yg teraniaya.. aku yakin, tandas tu ramai penggunanya...

cikgu norsha:
cikgu lah orang yg saya percayai.. (",)

kak afida:
sudahlah nak betulkan mekap lama.. nak cek cermin lagi... makan masa jugak tu.. (",)

tuan razak:
wsalam wbt..
sy pulak, pertama kali dapat kesan penyalahgunaan cermin ni.. selama2 ni, tak pernah dapat kesan lagi.. terkejut jugak dibuatnya..

syazwani:
perkongsian ni lebih menakutkan dari yg menarik.. (",)

delarocha:
a'ah.. tapi sy rasa kan, mesti tandas wanita yg akan jadi mangsa.. jadi, tandas lelaki lebih selamat.. (",)

bella luna:
tgh fikir2 jugak nak bagitau kat sape... nampak seakan2 kena gi siasat sendiri, then bila dah confirm, baru bagitau pihak bertanggungjawab..

fuad ansari said...

sha:
a'ah... mmg bahaya.. benda2 macamni sebenarnya lebih kepada merosakkan ummat...

ana ghazali:
biasanya orang akan kata hati2 di jalanraya kan.. kali ni kena kata, hati2 di depan cermin.. (",)

s a r:
wsalam wbt..
nampaknya dunia semakin tidak selamat... (",)

teknologi nampaknya memakan diri.. (",)

ciku ma:
pelik jugak saya, bila ramai yg masih tak tahu... rasanya cermin macamni dah lama wujud.. (",)

cikgu sue:
cikgu sue doakan saya agar diberi kelapangan masa utk pergi siasat erk...

eh, nak kena bagi nama penuh nampaknya.. tapi jgn risau, Allah Maha Mengetahui, insan mana yang cikgu sue maksudkan.. (",)

tahieyah:
moga terpelihara dari benda2 yg pelik2 ni..

takde keje betul nampaknya sehingga cermin2 macamni direka..

izmer:
risau, lebih ramai yg teraniaya..

seolah2 sy hanya membiarkan kemungkaran berterusan tanpa melakukan apa2 tindakan yg perlu.. hurm...

fuad ansari said...

azlen:
wsalam wbt...
kadang2 kalau dah tak tahan sgt nak buang air, tak sempat pun nak jeling2 cermin dulu.. (",)

Titisan Hujan:
sy pun selalu ambik berat pasal cermin kalau gi mana2.. first time jumpa penyalahgunaan cermin ni.. kat mana lah depa beli erk.. susah kot nak carik di pasaran..

mommy farra:
kena betulkan pemikiran dulu, baru leh baca entri ni.. (",)

kak sarah:
masa tu sy sgt2 terkejut.. tak terfikir pulak nak bagitau staf2 kat situ.. lagipun, masa sgt mencemburui sy ketika tu..

sebenarnya, saya juga terlupa yg sy masih mampu utk bukak cermin tu walaupun tidak ada peralatan yg khas.. bila dah sampai rumah, baru terfikir cara nak bukak cermin tu menggunakan benda2 yg sedia ada.. terlepas peluang nak jadi MacGyver.. aduyai.....

apan:
kadang2 aku rasa, aku nak ajak ko la gi siasat benda tu.. at least, kerja2 penyiasatan lebih mudah dan berkesan.. (",)

husaini:
itulah tu... adalah lebih baik buat benda lain yg lebih memberi manfaat.. buat cermin macam ni, awal2 sudah diketahui ianya akan memberi lebih byk mudarat dari manfaat..

aisya:
pertama kali sy tahu benda ni, lama jugak la... masa tgk cerita cina kat tv.. diorang ada tunjukkan aplikasi cermin ni.. then, Allah izin jumpa benda ni kat tempat kerja... then, lagi sekali dapat jumpa cermin di kat tandas awam.. hurm.... nampaknya, sesuatu harus dilakukan..

fuad ansari said...

tuan bijen:
betul jugak tu... kalau iman lemah, ada ilmu pun digunakan pada jalan yg salah..

makna kata, semakin byk tahu ttg ilmu, semakin byk kena usaha atas iman.. agar ilmu dapat dimanfaatkan pada jalan yg betul..

jamban jepun mungkin yg jenis keluar pancutan air dari mangkuk tandas.. pening orang tua2 kalau masuk tandas tapi pili air tak de.. (",)

etong:
ramai jugak yg tak tau rupanya.. ingatkan ramai yg dah tau..

jgn amik masa lama sgt test cermin tu ye... (",)

abu zarim:
kat toilet ukm, mungkin ada mungkin takde.. wallahua'lam.. malas sy nak gi check satu2.. (",)

mard:
wsalam wbt...

amboi, awatnya nak letak kat bilik pulak.. cik abang mard nanti dah cukup cun.. tak perlu lagi khidmat cermin utk menambahkan cun.. (",)

tu lah tu, nak gi tempat tu balik yg agak sukar sebenarnya... mau jugak kena ambik cuti.. hurm...

ad_dimasyqi:
pengalaman ni sgt2 mengejutkan.. harap2 tak jumpa lagi pengalaman yg macam ni..

pengalaman juga rasanya lebih bernilai dari sebuah teori semata2..

Queenie said...

dalam tandas pun ada ker?
yeee....ngerinya!
dulu mmg ada terbaca tp lelama dh jadi terlupa...
thanks for sharing ya...

Anak Pendang Sekeluarga said...

kata org alim,berapa juta tahun ketebalan air laut,n other things,sedikit tak leh halang penglihatan Allah trhdp makhluknya..

menusuk hati said...

uish!bahaya gak tu..sebelum melepas,sentuh jari dulu ke cermin untuk lebih selamat.haha

shahirahkhairudin said...

ish.. bahaya betul.
dulu pernah baca pasal cermin yang dalam fitting room. ni sekali dalam toilet pun gitu. zaman sekarang ni makin macam-macam.

Kakzakie said...

Apa tujuan dan motif? Sedih kerana kalau di M'sia (negara Islam) tapi hal sebegini diambil ringan...


p/s: Telah berkali-kali kakak tak boleh masuk rumah fuad (lebih 2 minggu rasanya), petang ini dgn izin allah akhirnya berjaya juga. Masalah apa entah, sebaik kakak click terus the internet cannot open.... heee geramkan...

mhafiz_ydin said...

Kite bakor je toilet tu..

fuad ansari said...

queenie:
penggunaan cermin sebegini adalah sangat efektif jika diletakkan di dalam tandas.. (gurau2 je.. ) (",)

tuan fuad akmal:
Itulah tu.. mungkin kita sudah lupa bahawa Allah swt tidak terhalang dari melihat perbuatan-perbuatan buruk kita..

tuan saiful:
kalau dah tak tahan sangat, camne?? melepas ajelah dulu kot.. (",)..

kak zakie:
tujuan dan motif yang tidak baik lah gamaknya kot..

erm... kena bagi salam dulu kot baru leh masuk... gurau2 je... ntahla.. sy pun tak tau kenapa.. hurmm..

tuan hafiz:
jangan jangan.. dengan orang2 sekali terbakar karang... dah satu hal lain pulak.. (",)

cik orange jingga said...

ahh sudah pas nie saya kene check betol2 sblm guna tandas lah yae...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...