Wednesday, January 11, 2012

TiPS PeRNiaGaaN YaNG BeRJaYa..

Ramli jalan-jalan dengan anak bini di pasaraya.. Tiba-tiba Ramli didatangi oleh seorang individu yang sedang mempromosikan losyen kulit.. 
Penjual: Ok bang.. kojap yo.. nak promosikan barang baik ni.. hari ni last.. esok takdo promosi do.. bak tangan abang, ese sapu krim ni.. yang golap, bulih jadi putih, yang putih bertambah putih..
Ramli: Itu jo khasiat eh? 
Penjual: Banyak laie bang.. tujuh puluh tigo campur satu khasiat eh.. 
Ramli: Polik bona dongar eh tu...
Penjual: Ini krim bang, kok gatal, ilang.. kok bokodut muko, ilang.. kok takdo soghi muko, tambah soghi.. kok tak ensem, jadi ensem.. tapi muko macam abang ni, memang dah ensem nampak eh..
Ramli: Kok takdo gatal kulit, kok muko dah ensem, takdo lah guno eh krim ni do... 
Penjual: Aaa, itu lah pontingnya yang campur satu tu.. kulit kok tak gatal, muko kok ensem, mungkin oghang tu ado penyakit miang.. jadi, memang mujarab bona krim ni kok nak ilangkan penyakit miang tu..
Ramli: Miang pun bulih ilang..
Penjual: Iyo.. absolutely..
Ramli: Bak satu aaa...
Penjual: Nah, ambik duo.. spesel gift.. selamat mencubo..


Selepas beredar, isteri Ramli tanya..
Isteri Ramli: Awat abang pi beli?  Bukan betui pun apa yang dia habaq tu..
Ramli: Takdo abang percayo do.. sajo.. sian nampak eh.. ateh usoho dio tu, abang boli jugak la.. 
Isteri Ramli: Untung sungguh no kalau berniaga lagu direct selling ni..
Ramli: Itu baru niago.. kok buek usoho agamo, direct jumpo manusio cakap agamo, laie banyak untung eh..
  
Tiba-tiba anak Ramli, Amni mencelah.. 
Amni: Ayah, ayah, sat gi kita pi taman permainan buleh dak?
Ramli: Amboi, anak aku cakap utagha..
Isteri Ramli: Kata bahasa ibunda, sebab tu Amni ikut cakap ibu kan..


p/s: suka kata-kata ni..
You might be married to the worst man on earth, like Asiah who married Firaun,but it didn't change her goodness or her 'aqeedah. You might be married to the best man on earth, like Prophet Lut's wife, yet that doesn't mean you're going to Jannah with him. You might not be married at all, like our beloved Maryam (raa) yet Allah swt places your status above all other women on earth. Have faith in Allah always and place your full trust in Him...He's the central focal point of our lives. - Heba El-Haddad

42 comments:

sea_lavender said...

wah tips berniaga direct selling =)
erm tak nafikan cara ini buat org sng beli~~ hehe =D i'm student business thu3x.. =D erm, btul2 klu berniaga crita pasal sunnah Rasulullah dalam berniaga itu lgi terbaik =) pnh wat~

Afida Anuar said...

bagus ramli ni... mesti lepas ni ramai direct seller cari ramli..hehe:P

PS: akak pun suka cakap utara, bule la geng dengan amni dan ibunya... percaya dak ada orang ingat akak orang kedah! hehe

~SaL IjOu~ said...

sy pun senang kesian dgn org yg buat direct selling~ (--")

*suka juga kata2 itu~ =)
always have faith in Allah~

namasayatihah said...

thanks fuad..ur post make my day.."u might not be married at all but have faith in ALLAH swt."

Semoga dipermudahkan segalanya..Amin~

Cikgu Ma said...

tu dia...ramli ceramah..

jom terjah:
selamat ulangtahun - jom wish ramai2

Pok Amai-Amai said...

...tapi jangan jadikan sebab kata-kata hikmah tu sebagai alasan yg LELAKI SUDAH TAK RELEVAN UNTUK MEMBIMBING WANITA!

Apalagi bila;

- lelaki asyik nak memilih ciri-ciri isteri bertudung sbb mls dah nak bimbing perempuan yg tak nak pakai tudung.

- lelaki asyik nak memilih ciri-ciri isteri solehah sebab malas dah nak bimbing pelacur.

-lelaki asyik nak memilih perempuan yang sekufu dlm pencarian rezeki sbb mls dah nak tanggung anak bini seorang diri...

=p

P/S - Sekadar seloroh yg sinis.

s a r said...

assalamualaikum encik.

quote tu... erm... thanks for sharing. full trust... absolutely..

p/s- erm, nampaknya, nanti saya carikan orang yang buat direct selling, terus cari ramli. sebab saya selalu melarikan diri dari mereka ini kerana tiap kali saya tak beli, jelas benar kecewa di wajah mereka... uhu ~_~"

s a r said...

thumbs up for pok amai-amai! :D

~PENCHENTA~ said...

Nice.

Alah. Sebenarnya Rameli nak buang miang tu. Tak abis lagi nak poligami kononnya. Kan? Heheh

Cun lah quote tu. Pinjam :)

Rtp Farra Arisha said...

saya sangat senang pabila melihat seseorang itu mendapat keberhasilan dengan usaha mereka sendiri tanpa bergantung harap kepada orang lain including 'penjual'.

P/S: love that words too. i get many more lessons by reading this story. have a good day :)

dream_catcher said...

aku pun suka kata kata itu, siap letak wall paper :P hihi

Nida said...

Kak Nida pun tak boleh tengok orang berjual ni.. mudah kesian..huhu

couverv said...

hei sedap la ayat ni

Queenie said...

terpesona kata2 Heba El-hadad..
masyaAllah...jangan menghukum dengan mata kalau tau kita bukan sesiapa sesama kita....

APAN said...

pekat betul loghat ramli tuh...si bini x terikut lak.setia ngan utara.haha...

sebab dia puji ko hensem la tu...terus angkat beli.haha...

Liyana Zahim said...

Such a nice words kat P/S tu.. I really love it! :)

aimaniman said...

sapa buat direct selling kene muka tembok,.. jenis x reti malu,.. punya le mengayat dan memujuk tahap gila baik punya,.. jenis org macam akak, x payah nak cuba2 ler...

delarocha said...

pokok pangkal nya... kena ikhlas, kerana Allah taala

Adibah Ishak said...

bermakna :)

Abd Razak said...

Memilih untuk tidak memilih

Noorieda said...

ASSALAMUALAIKUM W.B.T....

Kadang2 ieda kesian juga dekat jurujual secara langsung macam 2bila diorang xde orang nak beli...

Tapi nak buat macam mana, sedikit rimas kalau die promot macam2....sebab xde duit la rimas...kalau ada duit xpayahbanyak cakap la...beli dulu sebelum orang 2 buka mulut...hihihi....:)

psttt: mungkin ramli beli 2 untuk hilangkan penyakit "miang" kot?? hehehe...

waahh...hebat juga Amni ye?
kecik2 dah pandai cakap utara...saya ni pun xpandai cakap utara...kadang2 x paham apa la yang diorang cakapkan...hehehe....^_^

Pencari ALLAH said...

Depan bini beli ubat mustajab hilangkan miang. :)

Yatie Awang said...

akak baca macam dengar nabil lah pulak bercakap hahhaha...
bagus abg tu, nak buang miang dia heheee

blog-tips-kurus said...

part 'p/s' itu memang menyentuh kalbu.. :-)

Titisan Hujan said...

tang p/s tu suka jgk



hmm...nk kena cari ilmu byk2 lg ni.nk jd direct selling mmg xley dh.pemalu.hik hik hik

SoutulMujahid said...

errr... kurang faham apa yg cuba disampaikan. hehe~

Kakzakie said...

Singgah menikmati keindahan suasana org usya suruh membeli dan juga... bagaimana aishah yg kental dgn pegangan agama walau hidup disamping firaun...

Cik Gee said...

ateh deme.. mudoh ngat membeli ye haaa..

kdg2 saya terlalu fikir, mereka yg direct selling sanggup cakap mcm2 supaya produk dorg terjual.

cakap macam2 = menipu tentang produk tersebut.

halal ke cara mcm tu?

mcm mane pulak dgn duit yg dorang dapat? ermmmmmmm...

fuad ansari said...

syazwani:
baguslah... sambil menyelam minum kopi.. (",)

kak afida:
kalau akak balik terangganu, tapi cakap kedah.. mungkin saya akan lebih percaya yg akak orang kedah.. ce try ce try.. (",)

saLljou:
susah jugak kalau cepat kesian kan..

tihah:
semoga tahun 2012 ni boleh pasang azam utk kawin.. (",)

cikgu ma:
tu bukan ceramah.. tu baru borak kosong je.. kalau ceramah, tak cukup ruang blog ni.. (",)

fara:
benar, ia bukan alasan utk tidak membimbing wanita.. lelaki harus sedaya upaya utk membimbing isterinya, dan selebihnya biar Allah swt yg tentukan dimanakah tempat mereka di akhirat kelak..

bukan senang hendak melentur kalau sudah menjadi buluh..

sy rasa, kadang2 ada suami2 yg belum rasa cukup kuat utk mengambil risiko yg tinggi dalam perkara memilih pasangan hidup..

sy sanggup ambik risiko, jika wanita tu kelihatan ada potensi utk jadi lebih baik..

s a r:
wsalam wbt..
cuma saya rasa, barang yang baik, kalau tak buat direct selling pun tetap laku jugak..

kalau semua direct seller carik saya, lama2 sy dah tak makan nasik la jawabnya.. terpaksa makan barang yg dibeli dari direct seller.. dah duit abis kat situ je.. (",)

tyah:
ramli merajuk, dia kata, tak dapat poligami, masuk politeknik pun jadilah.. (",)

rtp farra arisha:
apa2pun, kerja mereka jauh lebih baik dari kerja mencuri kan... jadi sekali sekala, kena bagi support jugak.. (",)

hid:
kata2 tu jadi pendorong semangat utk meneruskan hidup sebagai orang bujang ke? (",)

fuad ansari said...

kak nida:
petuanya, jalan jauh2 sikit.. biar kurang nampak.. (",)

couverv:
kalaulah ayat tu boleh dimakan kan.. (",)

queenie:
sungguh, Allah swt yg berhak menentukan siapa kita pada pandanganNya..

biar hina di sisi manusia, tapi mulia di sisi Allah.. (",)

apan:
pandai orang tu.. agak2nya, semua orang kot dia puji hensem.. silap2 kalau monyet sekalipun yang ada potensi utk membeli, dia tetap puji hensem.. (",)

aku tak terkesan sebenarnya dengan pujian tu.. sudah lali.. (",)

liyana zahim:
bolehlah kawin cepat2.. (macam takde kena-mengena kan.. ) (",)

kak aimaniman:
saya pun tak sanggup kak... rela saya jadi penjual kat kedai runcit dari jadi direct seller..

itupun, mujur depa tak ambik tembok utk dijadikan muka.. (",)

tuan iwan:
benar tuan, benar.. amalan tak ikhlas, besar macamana pun, takdo guno eh do.. (",)

adibah ishak:
mudah2an fahamlah maknanya ye.. (",)

ustaz razak:
lain macam ayatnya tu.. lama saya nak menghadam kata2 tu.. (",)

fuad ansari said...

noorieda:
wsalam wbt..
betul jugak tu.. kalau banyak duit, terus cakap kat dia, dah2 boleh balik, semua barang yg ada ni, sy beli.. (",)

ramli harap sgt yg krim tu betul2 mujarab..(",)

saya rasa, cakap utara antara loghat yg paling senang.. ieda org mana?(",)

kak syikin:
nasib bini senyap je tak kata apa.. (",)

kak yatie awang:
sbb mmg orang n9 cakap macam tu.. orang muda2 lah kot.. yg tua2, lagi lain macam pekatnya.. (",)

ntah iye ntah tidak buleh buang miang.. buang duit ada lah kot.. (",)

blog tips kurus:
adakah p/s tu menyentuh menggunakan tangan? (takdelah, gurau.. ) (",)

titisan hujan:
takpe, dah kawin nanti, dok umah je pun, ok dah.. mmg tak perlu buat direct selling.. buat direct cooking je..(",)

soutul mujahid:
saje borak2 kosong.. tu yg kurang faham tu..

nanti akan diterjemahkan kepada bahasa arab.. kot2 la tuan lebih faham.. (",)

kak zakie:
lain macam rasanya kalau kak zakie guna perkataan 'usya'.. (",)

ops, asiah.. bukan aishah..

cik gee:
sebenarnya tak payah nak menipu pun.. lagi menipu, lagi orang malas nak membeli sebenarnya..

kalau2 lah dia kata, krim kulit ni boleh sembuhkan penyakit kencing manis, tak ke pelik namanya tu.. (",)

APAN said...

ayat manis...ramai orang kdg2 termakan gak.lagi satu, kita ni mudah kesian ngan mende gitu.haha...

ustaz...aku tengok ko ni selalu balas komen.seb baik aku kalau komen kat sini aku subscribe...tau la apa yg ko akan bls...
pe kata ko guna intense debate mcm kat blog aku.lagi mudah ko nak bls rasanya...
bagi aku, senang guna yg tu.itu pun kalau ko nak ubah la... :)

Ca Cik Duyung said...

ca sng kesian kat org..kdg2 mak abah bising sbb beli brg dr direct seller ni.huhu..

tp kita sbgai pembeli pon kena bertindak bijak jugak kan..agak2 memang nampak nipunyer, tolak la cara baik..tol tak?

Noorieda said...

ASSALAMUALAIKUM W.B.T..

Yela...kalau banyak duit tak payah dia nak promot lama2...hehe

Eh, insya-ALLAH mujarab produk tu..hihi...^_^

Ieda orang belah pantai timur...kalau orang lain cakap loghat utara, ieda senyap je...yang faham boleh la ieda jawab, kalau tak faham ieda buat2 xdengar je..hehe

p/s: kadang2 kesian juga kat pakcik yang kat kedai runcit, dia cakap pekat sangat utaranya, kadang2 ieda xfaham langsung! hihihi...:)

Nanti pergi kedai boleh la ieda nak pinjam Amni jadi jurubahasa ieda...hehee...^_^

Ckin Kembaq said...

sya utarian..hehe ^_^

fuad ansari said...

apan:
yup.. mmg mudah pakai intense debate punya comment box.. dah pernah pakai sekejap sebelum ni.. tapi tak berapa nak menjadi macam blog ko la.. sebabnya, dia loading lambat.. dan kadang2 ada orang yg sempat komen guna komen box yg asal sebelum intense debate masuk.. at last, terus bercanggah dengan comment box intense debate.. mungkin ada la tu silap kat mana2.. kena berguru dengan ko dulu la kot.. (",)

ca cik duyung:
tu la, kadang2 bukan nak guna sgt pun..

tapi kalau betul2 tak nak, ada baiknya larikan diri dari awal2 lagi.. jgn layan.. kesian tu biasanya timbul selepas layanan yg diberikan.. (",)

ieda:
wsalam wbt..
pakcik tu cakap utara, ieda balas la cakap pantai timur.. (",)

untunglah amni, kecik2 dah dapat keje.. (",)

fuad ansari said...

ckin:
pa habaq? (",)

APAN said...

oh...tu ke masalahnya...kira ID lambat keluar la.ak penah jumpa prob mcm ni gak.bukan jadi kat blog aku...mungkin loading page akan lmbat sikit.tpi xde la rasanya berat sangat.tmbah lak blog ko lagi ringan rasanya dari blog aku sebab widget blog aku lagi banyak...

masa ko install better jangan install dlm widget...guna option yg install dlm template.aku pun bukan xpert bab2 gini, tpi kalau aku boleh buat, x mustahil ko pun boleh buat :)

Ckin Kembaq said...

Mai jawab balik nih.. ^_^

Habaq bek...hehe

fuad ansari said...

apan:
nanti aku cuba try erk..

tapi mmg aku install dalam bentuk widget sebelum ni.. sebab tu la kot jadi lambat loading..

ckin:
tu dia.. line clear.. (",)

KK said...

Memang tak dinafikan direct selling ni antara kaedah niaga paling berkesan cuma masalahnye penat,kene tebal muka,mulut kene semanis kurma.Dulu pun aku ada pengalaman direct selling jenis MLM dan ternyata ada baiknya.Boleh kita yakin diri bila bercakap berhadapan dengan orang lain.

Post terbaru: Tawarkan seks untuk nugget ayam McD

fuad ansari said...

kk:
oklah tu ada pengalaman.. sy tak berapa nak sanggup jadi direct seller ni.. (",)

kalau nak bukak puasa, dah takyah makan kurma sebab mulut pun dah semanis kurma.. (",)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...