Sunday, January 8, 2012

JaNGaN SuDiN, JaNGaN..

Ajis jalan-jalan dengan Sudin.. Sudin nampak gerai makan dengan menu nasi bujang..

Sudin: Jom Ajis, kita makan nasi bujang..
Ajis: Jangan Sudin, jangan..
Sudin: Jom laa, aku belanja..
Ajis: Jangan Sudin, jangan..
Sudin: Jom laa.. Kalau kita makan, baru boleh terasa bujang..
Ajis: Aku bilang jangan, jangan.. Apa kau dah lupa ke yang kau dah kawin.. Orang dah kawin kalau terasa bujang, buruk padahnya..
Sudin: Ala kau ni, nak terasa bujang sikit pun tak boleh.. 

p/s:
-Nasib baik Ramli takde.. (",)
-Ramli sedang bercuti dengan harapan dapat temankan anaknya Amni mandi swimming pool.. tapi apakan daya, asyik kena halau je.. Ramli tak sanggup nak pakai swimming trunk, seluar pendek mahupun tanpa berbaju.. Ada tak swimming suit lelaki yang sopan dan menutup aurat erk? huhu..

opps, ada tambahan lagi:
-Ramli kata, dia kurang terkejut jika ada pelajar kita yang kelihatan berubah penampilan bila berada di luar negara.. Ramli lebih terkejut jika ada pelajar kita yang sudah awal-awal berubah penampilan walaupun baru berada di negera sendiri..
-Dulu, Ramli satu kolej dengan pelajar A level yang hendak ke luar negara. Teringat pesan orang-orang lama kepada mereka, "kamu sudah kesuntukan masa untuk datang kepada usaha agama... Jika kamu tidak datang sekarang, saya risau bila kamu balik Malaysia nanti, kamu akan dikasihani dan bukan dikagumi.."
-Cuma bagi saya, selagi mana seseorang itu masih hidup, dia masih punya harapan untuk berubah kepada yang baik bahkan untuk jadi lebih baik dari diri ini.. 

23 comments:

ukhti,mardhiah said...

yess!mard pertama...

knapa?salah yea terasa bujang?
mengikut pandangan mard, xpe asal tahu tanggungjawab sbagai suami dan ayah.

:)

s a r said...

assalamualaikum encik.

erm, nasi bujang nasi apa? nasi dengan telur mata kerbau letak kicap, air kosong ke...? eheh. :D

p/s- 'nasib baik' memang selalu ada. :)

Afida Anuar said...

Lar, akak baru je lepas makan nasi bujang...heh, telur dadar dengan ikan masak merah, sayur yellek... tu kira nasi bujang la tu kan? he he!

Noorieda said...

ASSALAMUALAIKUM W.B.T...

Errr...nasi bujang nasi ape? nasi yang lauk boleh pilih2 ke?

Shadow Of Life said...

heee...nasi bujang....mmg comel..!! =p
penah gak nampak sbelum ni tp tak penah try...
mcm mane eaa??
mungkinkah ianye same mcm time study kt s.alam dulu ade "nasi goreng student"..hee =p

tehr said...

nasi untuk orang bujang atau tuan kedai bernama bujang?

Sarah Syazwani said...

sinipun ada nasi bujang..tp x pernahla pula nk mencuba..best ke??

Cikgu Ma said...

saya berada dalam negara sendiri pun berubah-ubah...sekarang nak berubah jadi tokey kedai nasi dara..mungkin ramai bujang2 singgah...ehehe

oh blogger

Yana Lan said...

Semalam tengah makan (tapi bukan nasi bujang lah), kebetulan terbincang dengan kengkawan hal 'berubah' bila di tempat orang. Berubah ke kebaikan atau keburukan.

Tak kisahlah dicampak ke mana sekalipun, kalau pandai jaga diri, tak mudah terpengaruh dengan rakan sebaya dan ada iman di hati, insyaAllah Allah akan jaga kita.

Cik Gee said...

iya la... smtimes pelik jgk dgn komen2 org yg judge n bidas pelajar level A tu. mungkin yg paling tepat dorang patut buat adalah muhasabah. muhabasah diri dan keadaan.. (:

Titisan Hujan said...

dugaan sekarang memang mana2 je ade.kalo iman xkuat,usahkan ke oversea,kuar kampung pun dah boleh berubah

samada berubah positif o negatif.sendiri la yang tentukan.

RuMaH TuA said...

Peluang untuk berubah hanya tika di dunia ini sahaja...

L said...

huhu. sentiasa mensyukuri apa yg kita dapat.. jgn jadi kuku lupakan kulit..

Jom baca sekejap..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/01/iman-kita.html

Ckin Kembaq said...

setuju..peluang hanya ada di dunia..not hereafter...

Kakzakie said...

Org dah kawin makan nasi bujang masih berselera ke? Mesti tak selera kot sebab tak lengkap hihi...

Berubahlah selagi usia belum mencecah 40 tahun. Kalau tak liatlah rasanya.... Na'uzubillah himinzalik

APAN said...

aha...nasi bujang yg ekonomi...bia murah kalau kena gaya pun sedap gak...lama dah aku x layan ni.rasa segan lak bila nak order kat kedai skang.huhu...

delarocha said...

mahal tak nasi bujang tu

Norsha said...

alar sudin, makan jelah nasi bujang tu, takde apa yg jadipun sbb nasi tu yang bujang bukan orangnya....hiks

namasayatihah said...

nice one fuad..ya,sy setuju, selagi seseorang itu msh hidup, he/she still can change cuma manusia di sekelilingnya perlu la menyokong dan menasihati beliau bukannya brcakap buruk..;)

p/s: btw..spa mama sy ada di tmn kosas, ampang park & pertama complex.If u need any further info kindly email me at tihah85@gmail.com ya..;)

fuad ansari said...

mard:
bila terasa bujang, kadang2 lupa diri.. (",)

sar:
wsalam... ontah..
sudin tak pernah makan.. apatah lagi ramli.. ramli tak berapa sempat nak menikmati alam bujang.. tau2 dah kawin.. tu yg tak berkesempatan nak makan nasi bujang tu..(",)

kak afida:
ic.. mmg tak dapat dinafikan.. akak mmg masih bujang.. (",)

noorieda:
wsalam wbt..
tak pernah makan lagi.. tapi dulu2 kat kl ada nasi special.. nasi + telur dadar + sup kosong.. mungkin lebih kurang kot..

tak pun, macam yg kak afida sebut tu.. orang bujang punya pandangan untuk perkara ni mmg boleh diterimapakai..

azie:
alamak, tak sempat nak cuba nasi goreng student.. jual kat mana tu.. tak tau pun.. tapi yg kat gerai seksyen 2 tu mmg ada nasi goreng murah.. nasi goreng + daging masak merah + sup.. berbaloi gak makan..yg tu erk?

mr tehr:
mungkin, nasi bujang tu untuk orang bujang/orang kawin yg poketnya macam orang bujang.. (",)

kak sarah:
saya pun tak sempat nak merasa.. tapi kalau murah, yg tak best pun kadang2 rasa best.. janji kenyang sudah.. (",)

cikgu ma:
sy ingat sy nak jadik 1st customer la.. (",)

kalau nasi ayam dara, betul ke ayam tu mmg dara? (",)(gurau2.. jgn marah..)

kak yana lan:
kalau iman setipis bawang, mmg susah jugak nak maintain pada jalan yg betul.. cuma sy rasa, perlu berkawan dengan orang yg baik2, yg selalu ajak buat baik dan ingatkan utk kekal baik.. (",)

fuad ansari said...

cik gee:
mahu tak mahu, kita semua perlu belajar melihat kebaikan orang lain..kalau terlihat yg buruk sekalipun, teguran seharusnya dengan cara yg paling berhikmah.. takut teguran yg tidak berhikmah, semakin menjauhkan dari agama.. (",)

titisan hujan:
mungkin inilah natijah dari dunia tanpa sempadan.. (",)

ustazah iqa:
yup, tapi apakan daya ramai yg terlupa.. benda ni mmg senang lupa.. kalau makan, jarang2 lupa.. (",)

L:
kuku pun nak lupakan kulit jugak.. sakit tu.. (",)

ckin:
bila dah sampai hereafter, baru masing2 sibuk suruh dikembalikan ke dunia sbb nak beramal soleh..

tapi apakan daya, nasi telah menjadi gam kanji.. (",)

kak zakie:
mau merajuk jugak anak tekak dibuatnya..(",)..

umur 40thn, umur yg cukup matang.. jika tidak lagi berubah, mmg agak bahaya..

apan:
kalau tuan order, pastu bayar guna note rm50, mesti tauke kedai kata, apa daa, duit byk2 beli nasi bujang je.. (",)

tuan iwan:
tak mahal sebab nasi bujang dengan ekonomi handalan mmg adik beradik.. (",)

cikgu norsha:
iyelah, makanlah byk mana pun.. saham dah jatuh dah.. (",)

tihah:
yup, bercakap buruk tidak mendatangkan hasil yg baik.. (",)

bolehlah sy ber'spa' lepas ni.. huhu.. (",)

Pencari ALLAH said...

teringat jawapan semua tuk post sebelum ni.. :)

fuad ansari said...

kak syikin:
itu bermaksud, tahap ingatan akak masih baik.. (",)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...