Saturday, June 18, 2011

MaSaLaH?? JaNGaN RiSau, BoLeH SeTTLe..

Ada masalah?? Tak tahu cara penyelesaian?? Meh ceq bagi idea penyelesaian.. Sebab yang selesaikan masalah adalah Allah swt..

Jom kita pi tengok beberapa masalah yang telah ceq terima.. (",).

Masalah 1: 
Malas belajar.. Takut gagal dalam kehidupan dunia..

Penyelesaian: 
Malas belajar sering dikaitkan dengan kegagalan di dunia.. Bila tidak berjaya di dunia, maka yang tinggal hanyalah kejayaan akhirat.. Datanglah kepada amal agama.. Sekurang-kurangnya kalaupun kamu gagal di dunia, kamu akan berjaya di akhirat.. (",)


Masalah 2: 
Tiada jodoh.. Calon-calon yang ada semua tak berapa nak baik..

Penyelesaian:
Taat kepada perintah Allah.. Jadi orang yang baik.. Biasanya, orang baik jodohnya dengan orang yang baik juga.. Kalaupun kamu tetap tidak bertemu jodoh yang baik, kebaikan kamu akan membawa kamu ke syurga.. Akhirnya, kamu akan berkahwin dengan insan soleh penghuni syurga... Amacam best tak?? (",)


Masalah 3:
Kesempitan hidup.. Nak makan pun takde duit..

Penyelesaian:
Amalkan Solat Dhuha.. InsyaAllah dimurahkan rezeki.. Andaikata, kamu tetap ditimpa kesempitan hidup, amalan solat yg istiqomah tersebut akan mendatangkan kesukaan Allah.. Bila Allah suka, kamu akan masuk syurga.. Bila dah masuk syurga, maka masalah kesempitan hidup sama sekali akan selesai.. Sebagai contoh, di syurga kamu akan lihat pelbagai jenis buah, dan bila kamu menginginkannya, pohon buah tersebut akan merendang dan mendekati kamu agar mudah kamu mengambil dan memakannya..Di syurga, duit tidak diperlukan lagi..  Indah bukan?? (",)


p/s: 
-Jangan marah na.. ceq gurau2 je...
-Ada masalah lagi?? Mesti dah takde masalah kan.. tak pun, malas dah nak suruh ceq bagi idea penyelesaian kan kan kan.. (",)

23 comments:

s a r said...

like no.2 :D uhuu

nurkass said...

ye..ye..sgt indah..
tak nak bg soalan dah..:)

liyana said...

like all..especially no 3

hmm..Allah sebaik2 baik perancg..setiap masalah ade jln penyelesaiannya..
Alhamdulillah..

nur aisya humaira said...

Assalam fuad..:)

boleh hilang masalah bace ni..:)

ble dlm syurga sebut je ape, kompem kte dapt..:)

Norsha said...

Fuad,
pantang ada masa lapang, asyik nak bukak blog je, masalah juga ka?

senyumSOYA said...

kita merancang allah yang menentukan.. tabahkan diri hadapi dugaan dari Allah.(^^!
insyaALLAH..
semua kan baik2 saja..

Afida Anuar said...

Fuad..thanks..

insyaAllah akak cuba istiqamah tuk buat semua tu;)

yang penting,apa2 pun, mesti kembali kepada Allah..Allahualam

Anak Pendang Sekeluarga said...

Salam,mashaAllah,coretan yang menarik,
Tuan blog,saya menjemput saudara untuk memberikan pandangan terhadap artikel yang di tulis oleh saya.Semoga Allah swt memberikan kebaikan kepada saudara/saudari.

Titisan Hujan said...

pakar kaunseling yg terbaik ni..sgt bernas idea penyelesaian.^^,

Ismi Ijmi said...

terbaik lah abg fuad.
cantik blog.


doakana saya,.skarang di SP,
nak join boleh juga, esok bayan hidayat

momoko-chan87 said...

Assalamu'alaikum..naiss..=))sonok bc entry ni, tersenyum saya membacanya.Sbb btul smuany..penyelesaian tu mudah je sbnya, toksah pkiaq truk2 sgt kn?hhoho Sempoi2.. teruskan berkarya bro~

^baju kurung^ said...

Allah sentiasa sediakan yg terbaik buat kita :)

Mutiara Bernilai said...

tiada satu pun masalah yang tidak dapat di selesaikan dalam islam kan?

^__^

ouhh, al waaqiah juga jgn lupa utk no 3,,

fuad ansari said...

s a r:
orang bujang mmg suka jawapan no 2.. hehehe..

akak nurkass:
Akak taknak bagi soalan dah?? Alhamdulillah... tu maknanya dah faham dah tu.. (",)

liyana:
betul3.. yg peliknya, selalunya masalah dunia yg mudah kita dok teruk2 pikir sampai pening2 kepala.. masalah nak mati, jarang pulak kita nak pening2 kepala n buat persediaan.. (",)

Aisya:
Wa'alaikumussalam..
Benar... syurga terlalu indah n nikmat... kat dunia orang selalu kata, rumahku syurgaku.. bila kat syurga boleh kata, syurgaku rumahku.. best kan.. hehe..

Cikgu Norsha:
Penyelesaiannya, pegang tasbih.. ada masa lapang je, zikir.. ada masa lapang je, zikir.. hehe.. gurau2 je.. mungkin tu bukan masalah.. tu bolehlah dikatakan hobi.. hehehe..

senyumSOYA:
air soya satu!! hehe...
betul3..
syurga yg indah..
buat orang2 yg sabar dan tabah..
menghadapi ujian2 Allah..

fuad ansari said...

Kak Afida:
Semoga berjaya... doakan gak agar sy juga berjaya..(",)

Dari Allah kita datang, kepada Allah kita kembali..

Tuan Fuad Akmal:
Wa'alaikumussalam wbt.
InsyaAllah, moga diberi kesempatan..

Akak Titisan Hujan:
Yg penting, moga sama2 dapat amal.. insyaAllah..

p/s: baru hari ni nak panggil akak.. baru tau.. hehe..

Izmer:
Selamat berjuang di jalan Allah.. Doakan saya.. Semoga selamat pergi ye.. (",)

momoko-chan87:
Wa'alaikumussalam wbt... A'ah, penyelesaiannya mudah.. kita yg buat jadi susah.. (",)

^baju kurung^:
Itupun terkadang2 kita masih tidak bersyukur lagi..hurm..

p/s:student usim ke?

Mutiara bernilai:
Betul3..utk no 3, tgk je surah al-waaqi'ah.. surah tu byk menggambarkan perihal syurga.. indah sungguh perihal syurga kan..

menusuk hati said...

terbaik!hehe..Tahu tapi terasa berat nak buat,tak guna juga..contohnya,aku..huhu..

niena shopping2u said...

suka dgn masalah yg ke 2 tu :)

org yg baik akan ditemukan dgn yg baik :)

dream_catcher said...

mintak maaf kalau pernah bg "masalah" eh soalan2 yang berbentuk masalah kt ko :P

aiko kato said...

ehem2..nk memberi sedikit komen..on no.2,hee~

berckp soal jodoh..smpi bila pn xkn abes..sbb soal jodoh is ketentuan kn..hanya ALLAH yg tahu..ya..kite merancang..but...DIA yg tentukan..;)

bg saya yg blum brtemu jodoh, yes..saya setuju dgn en fuad..byk kn berdoa da berbuat baik..insyallah...satu hari nti ada la jodoh sy dtg kn...
saya selalu pelik, kenapa tuhan uji sy kuat sgt when it comes to jodoh...manusia kn..kite selalu in doubt..tp 2la..saya berpegang satu jer..bia die bg kt saya ujian itu skrg..sape tahu..kelak akan jd sng kn fuad..(ok..tibe2 rase nk nanges...hehe)

keep on doa n tawakal..insyaallah..1 day...;)

fuad ansari said...

menusukhati:
kena tingkatkan iman lagi dan lagi.. baru terasa ringan nak amal agama.. (",)

niena shopping2u:
kata orang, kalau gi shopping ada duit yg banyak, leh la beli barang yg mahal..
kalau diri dah baik, baru la leh dapat jodoh yg baik.. (",)

hidayah:
takpe, masalah2 tu, masalah kecik je.. masalah nak menghadapi kematian yg aku tak settle2 lagi ni..rasa macam tak cukup persediaan lagi ni.. (",)

fuad ansari said...

nurul fatihah:
yes betul dah tu.. biar ujian di dunia, agar senang di akhirat.. 100 markah utk anda.. (",)

hidup penuh ujian..
tak kawin pun ujian..
dah kawin pun ujian..
ada anak pun ujian.. (",)

kokser kokdam said...

pakar rujuk masalah..? ;)

fuad ansari said...

kokser kokdam:
takderla.. gurau2 je.. tak pakar mana pun.. (",)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...