Friday, October 21, 2011

BeRBeKaLKaN MiNaT, CuKuP TaK??

Budak sains, di bahagian IT...

Jawabnya..

Biarlah orang lain buat berbekalkan ILMU yg penuh di dada.. (kalau ilmu sudah memenuhi dada, dimanakah mahu diletakkan iman?? gurau2 je..) (",)

Aku buat berbekalkan MINAT yang ada..

Tapi, MINAT sahaja, mencukupi ke??  

p/s:  
-Membuat web nampak lebih mencabar di bahagian coding (jika tak pernah belajar).. Alangkah baiknya kalau ada sesiapa sudi mengajar buat web.. Susah jugak kalau berguru dengan internet.. (patut pun, menuntut ilmu ni digalakkan berguru dengan orang...lebih mudah dan senang) (",)
-persoalan yg lain, kalau minat kat seseorang tanpa buat usaha, cukup tak?? (jodoh datang sendiri atau mesti jugak kena usaha baru jodoh tu datang??) 
-kaki terseliuh pulak dah.. dah terseliuh, baru terasa besarnya nikmat kaki.. (",) 

28 comments:

Norsha said...

maaflah fuad, takleh nak menolong, cikgu tk mahir sgt bab2 IT ni, web baru tu fuad punya ke?

fuad ansari said...

cikgu norsha:
web tu diberi kepada saya untuk saya jadikan sebagai medan ujikaji keberkesanan bahan2 yg saya masukkan.. ada web lain yang lebih penting yang saya kena jaga.. tapi tu lah, byk jugak kena belajar lagi.. byk jugak cabang ilmu buat web ni rupanya..

kalau dengan cikgu, leh la blaja prinsip akaun kan.. rindu nak blaja prinsip akaun.. dulu masa sekolah, puas hati gak bila dapat balancekan akaun.. hehe..

Afida Anuar said...

Guna bahasa apa Fuad? Java? PHP? C++?

insyaAllah, kalau dah minat, takde apa yang mustahil. Keep it up!!

delarocha said...

tak dapek den nk nolong... huhu

CS said...

hmmmm CS pun minat dgn bnda2 IT ni...tp xla smpai buat web...tp kalau dh minat InsyaAllah akn ada keinginan utk explore n learn...wpun byk ilmu, tp xminat, xjd jg...
mcm usaha agama, msti ada talab n minat...kalau ada ilmu shj, tp xminat, susah jg,,,

s a r said...

assalamualaikum encik fuad.

erm, kalau bab merosakkan dan mengacaubilaukan IT tau. eheh.

erm. biasanya iman, ilmu dan minat nak kene datang seiring baru jadi kot. kalau tak payah gak. erm..

pasal jodoh? erm ada terdengar satu ayat; jodoh yang dicari baik dan jodoh yang tak dicari adalah lebih baik. :D

terseliuh? get well soon. jari jemari dan otak ligat bekerja untuk web, kaki pula terseliuh? hebat encik fuad ni. hee. gurau je. get well soon. :)

Pencari Cinta Sejati said...

Sebaiknya carilah seorang guru sebagai pemimpin.

Syahirah said...

erm, xdpt nk tlg..sbb sy pn xbrape tau psl coding2..pening tgk coding2 tuh..hehe

tanya yg lbey pakar..itu lebey baek :))

p/s: ukm? kj sne ke?

CikGu Ma said...

minat!!!! tapi dulu malas belajar betul2,, sekarang kena mengajar alif ba ta jerr la...

kaki terseliuh?adakah buat menggunakan k _ _ i???? gurau2 ^^,

cimOt said...

coding??memang serabut..cukup la buat final project dolu..takmo daaa..

نور توفيقة ادريس said...

Agree with Kak Sue..

Takpe je kutip ilmu dekat dunia ni banyak2.. Tapi kena usaha sangat2 untuk jaga niat.. Kena selaaaalu doa dekat Allah..

Anyway, bila ada minat, psychologically akan buat orang tu semangat and creative. Cara orang tu manage ilmu dia pun akan lebih luas. Tak lah sempit untuk sekadar belajar je..

Pasal jodoh, carilah cinta Allah. Penuhkan jiwa n hati dengan Allah.. Nanti Allah hadiahkan orang yang dapat tolong kita untuk lebih cintakanNya, insya Allah:))

Fara said...

Bagi sy, klu ada guru pun pyh nak msk otak melainkan explore, try n error....tu yg lebih bgs. Bagi sy la... Hiks~

RuMaH TuA said...

En. Fuad...

minat + usaha = hasil (kejayaan)

bakat - usaha = tiada apa - apa

bakat + minat + usaha = 2usaha + minat

Bole try kira klu xyakin. (^-^)y

"Moga Allah permudahkan"

mhafiz_ydin said...

Bab2 coding ni gua pakai ilmu try and error ja.. haha

Liyana Zahim said...

Sy salu bguru dgn google.. Ia style lah.. Walopon sy salu juge kesesatan mbaca wikipedia itu.. Hahahah~

nurkaloi said...

ermm minat kalau takde ilmu tak bleyh jalan jugak
lau ade ilmu tapi takde minat lagi susah huhuh
jodoh plak memang laa ade
tp lau tak usaha memang susah laa kann

Kakzakie said...

Kakak pun tak pandai. Kalau ada masalah kakak panggil org IT tolong kakak..

Hidayatullah said...

persoalan yg lain, kalau minat kat seseorang tanpa buat usaha, cukup tak?? (jodoh datang sendiri atau mesti jugak kena usaha baru jodoh tu datang??)


bro.. sila bagi jawapan untuk soalan nh.. ha3

Nur Aizureen Md Zahir said...

sem lepas saya belajar subject Internet and Web design..wlpn amek kos event mgt,,kne gak saya blajo pasl IT sikit2 :) at last,,berjaya hak develop web page,,haha
coding2 takde laa pyh sgt,,minat mmg penting ~

menusuk hati said...

tolong bab web,gua tak mampu.Tolong xray kaki yang seliuh,anytime!hehe

fuad ansari said...

kak afida:
budak sains ditanya bahasa programming.. maka budak sains jawab, bahasa jawa kot..(",)

p/s: nak membezakan bahasa programming pun saya tak tau lagi.. sian sy kan.. bilalah akak nak ajar...(",)

tuan iwan:
tapi takpolah.. nolong nengok pun bulih yo.. (",)

cikgu sue:
betul jugak tu..moga dengan minat akan mendatangkan hasil yg baik.. sama jugak kalau cikgu sue minat masak.. mudah2an akan nampak hasil masakannya.. mudah2an, dapat jugak sy merasa.. (",)

s a r:
wsalam wbt... ilmu utk mengacaubilaukan IT pun, kalau bleh sy nak belajar jugak.. (",)

kadang2 bila jari jemari tgn letih menaip, sy taip guna kaki pulak.. tu yg terseliuh tu.. (",)

kak syikin:
dok carik jugak, tak jumpa2.. akak tolonglah carikkan.. akak kan pencari cinta sejati.. cari cinta dengan cari guru, lebih kurang je..(",)

fuad ansari said...

syahirah:
silap2 boleh muntah oo kalau tgk coding lama2.. (",)

a'ah keje kat sana.. awk graduan ukm kan.. amacam, dah mula merindui ukm ke? (",)

cikgu ma:
rugi2.. kalau dulu cikgu ma blaja betul2, dah boleh ajar saya.. (",)

itulah tu.. biasa buat dengan kaki je.. dah terseliuh ni, rasa macam nak pinjam kaki orang lain je..kaki cikgu ma pandai menaip tak?? kalau pandai, nak pinjam..(",)

cimot:
kesian en. coding.. ramai yang meninggalkannya.. akhirnya, saya yg terpaksa mengutipnya.. (",)

pqa:
betul jugak tu.. minat membuatkan seseorang menjadi lebih kreatif.. mungkin juga, lebih mudah utk hadam ilmu..

Pqa dah dapat hadiah tu kan.. moga semakin cinta kepadaNya.. alhamdulillah.. (",)

fuad ansari said...

Fara:
try n error tanpa guru pun ok.. cumanya lebih byk masa yg diperlukan.. kadang2, masa mencemburui saya la.. tak tau la, apa salah saya sehingga masa tu nak rasa cemburu sgt.. (",)


ustazah iqa:
nak kira, tapi tak nampak nombor.. camne ye..(",)

tapi betul dah la apa yg iqa bagitau tu..

berbakat dalam tido, boleh mendatangkan kejayaan tak?? (",)

tuan hafiz:
try n error pun ilmu yg penting gak rupanya.. (",)

liyana:
cumanya bila berguru dengan en google, seolah2 boleh dengar tapi takleh tanya..

moga bila sesat membaca wikipedia, dapat kembali ke pangkal jalan ye.. (",)

kaloi:
moga minat mendatangkan ilmu.. insyaAllah..

sebagaimana minat bola mendatangkan kaloi ke stadium... (",)

kak zakie:
kak zakie leh panggil orang IT.. sy diletakkan di bahagian IT, maka sendiri panggil sendiri datang.. (",)

hidayatullah:
aku rasa...

dengan bantuan dan ketetapan Allah, tidak mustahil jodoh itu datang walaupun tanpa usaha..

sebagaimana nak makan pun kena kunyah, maka kena ada sedikit usaha..

namun, ada jugak orang yg makan guna tiub, maka usaha utk mengunyah tidak diperlukan.. (",)

mengangkat tangan utk bersalaman dengan tok kadi juga mungkin boleh dikira sbg usaha utk berkahwin.. (",)

fuad ansari said...

aizureen:
sbb tu nak blaja ni.. supaya terasa lebih mudah.. (",)

tuan saiful:
tolong xray kaki pun, ok gak.. almaklumlah, kaki gua penting utk menaip..takde kaki, susah la nak buat web.. (",)

Pencari Cinta Sejati said...

Encik fuad : akak baru mencari cinta ALLAH, cinta manusia belum pass lagi. :))

fuad ansari said...

kak syikin:
nanti kalau dah pass, bagitau eh.. (",)

Pencari Cinta Sejati said...

insyaALLAH fuad :))

fuad ansari said...

kak syikin:
ada harapan utk pass.. (",)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...