Monday, February 7, 2011

uNTuK BaCaaN WaNiTa SaHaJa.. (",)


Aku melihat kejayaan dan kehebatan seorang suami itu sebenarnya adalah dibantu oleh sokongan dan dorongan isterinya (Biiznillah)..

Aku melihat isteri yg kehilangan suami adalah lebih tabah berbanding suami yang kehilangan isteri.. Ini kerana aku melihat bahawa lebih mudah seorang isteri yang kehilangan suami meneruskan kehidupan di dunia ini.. Sebab itu tidak hairanlah jika lebih cepat suami mencari pengganti isterinya berbanding isteri yang mencari pengganti suaminya.. (maafkan kami.. ma...af.kan. ka...mi....).. Ini juga memberi maksud bahawa kehidupan lelaki yang pernah menjadi suami adalah menjadi lebih sukar tanpa bantuan dan sokongan isteri..

Aku melihat kehidupan anak2 yang kehilangan bapa adalah lebih baik dan teratur jika dibandingkan anak-anak yang kehilangan ibu... Kehilangan ibu bermakna akan berkurang banyaklah nilai kasih sayang dalam sesebuah keluarga..

Aku juga melihat adalah sangat sukar seorang suami menguruskan anak yang kecil tanpa adanya kelibat isteri.. Senang kata, kebanyakan perihal menguruskan anak yang kecil sebenarnya adalah dilakukan oleh isteri..

Jadi, wanita yang diciptakan dari tulang rusuk yang bengkok ini sebenarnya adalah hebat dan sangat diperlukan oleh insan yang bergelar lelaki... Terima kasih Allah kerana Engkau menjadikan wanita untuk melengkapkan kehidupan lelaki dan menampung segala kekurangan lelaki..

p/s: Dan akhirnya aku juga baru terbaca kata-kata dari seorang wanita... Sebab utama kaum wanita memandang negatif terhadap perkongsian suami adalah kerana:
1)kurangnya pegangan agama..
2)kurangnya kesedaran bahawa kasih sayang adalah milik setiap insan dan bukan milik peribadi anda.. (setuju??)



*Harap maklum bahawa pandangan dan penglihatanku adalah terhad jika dibandingkan dengan pandangan dan penglihatan Allah swt..

22 comments:

نور توفيقا said...

Assalam.

Women are multi- tasker=) We are made from part of the mens' bone, remember?

Dari tulang rusuk: Dekat dihati untuk dicintai, dekat di tangan untuk dilindungi..
Tulang rusuk yang bengkok: Jangan diluruskan, tapi kena selalu di bimbing dan ditunjuk ajar..

Anyway Fuad, I'm not sure if that two "sebab utama" go to every lady.. To me, personally, I wouldn't want to share my husband with other ladies; selama saya hidup, selama saya mampu jalankan kewajipan saya sebagai isteri..

Rasulullah tak "libatkan" Khadijah dalam perkongsian suami.. Sama juga dengan Ali terhadap Fatimah.. Whilst they experienced such a truly hard and tough times together..

Banyak lagi aspek lain nak menilai pegangan agama seorang perempuan, & banyak lagi aspek lain nak ukur kesedaran perempuan tentang kasih sayang..

WA.

fuad ansari said...

PQA:
Saya sgt setuju.. Tidaklah Nabi saw berkahwin lain semasa hidupnya Khadijah r.a.. (betapa para suami harus berfikir byk kali sebelum mempunyai isteri ke-2)

Sekadar inginkan pendapat.. Bagaimana kalau suami pqa ditakdirkan untuk berkahwin lebih dari satu? Apakah mungkin kita mampu menolak jodoh?? (kata-kata pada perenggan terakhir di entri terbaru blog tuan bijen juga mempunyai maksud yang lebih kurang sama.. hehe..)

Mungkin ayat yg lebih sesuai adalah.. "I HOPE i will not share my husband with other ladies" instead of "I wouldn't want to share my husband with other ladies"

pqa juga mesti suka quote ni:
Wamakaru wamakarallah wallahu khairulmakirin..

Tapi apapun, jgn risau..
Tidaklah Allah akan menguji hamba-Nya selain drpd yg mampu ditanggung mereka.. (",)

ukhti,mardhiah said...
This comment has been removed by the author.
نور توفيقا said...

Fuad & Mardhiah:

=)

Chill.. It's not that I have a definite "No" to polygamy. It's just, to be honest, deep inside, I wish I can have that very beautiful and specially dedicated love from a husband, truly is for me so as I am to devote myself as whole to him, after Allah and Rasulullah.. The way how Rasulullah pour his great love to Khadijah, How Ali pour to Fatimah..

“Berdoalah kepada-Ku, niscaya akan Kuperkenankan bagimu"
(Al Mu'min, 60).

Indeed, what can I do is keep on praying & tarbiyyah diri before I have that precious responsibilty: as a wife. Semoga bukan je jadi isteri, tapi perempuan yg dapat jalankan & sediakan semua kewajipan utk suami, keluarga, & ummah.

Insya Allah.

To Fuad: Sorry to reply to both in one space. Macam saya pulak tuan blog ni~ Asif ya akhi.

To Mardhiah: No matter how young we are, it's best to keep our age a secret bila bagi "pengongsian",kecuali yang diperlukan=) Good to know there's a woman very much agree with polygamy though. Alhamdulillah..

ukhti,mardhiah said...

*(,^.^,)*
ahha..oic...
tq for the nasihat..
walaupun mard xnmpk di mana burukknya put my age in this "perkongsian"
p/s:very good to know there's many women out there very much agree with polygamy..InsyaAllah..

fuad ansari said...

PQA:
Thanks atas kesudian memberi pendapat... (",).. Terpulanglah kepada individu untuk memilih jalan yang terbaik untuk dirinya.. Apa yang penting, moga jalan tu x terkeluar dari landasan menuju ke syurga Allah swt.. Hidup ni sementara je.. X rugi kalau kita bersusah payah kat dunia, usaha buat perkara2 yang baik dan berkorban atas perkara2 yang baik.. Niat PQA utk memberikan sepenuh kasih kepada suami (yakni selepas kasih kepada Allah dan Rasul)juga merupakan amalan yang baik... Moga Allah terima amalan tersebut dan berikan kesenangan dan kemenangan pada kehidupan akhirat.... Allahumma amin..

p/s:ye lah, kadang2 kita sendiri x tau amalan mana yang Allah terima untuk Allah jadikan kita ahli syurgaNya.. Sebagaimana Allah terima amalan seorang pelacur dengan hanya memberi anjing minum dan ganjarkan syurga buatnya..

fuad ansari said...

Mard:
Jawapan mard adalah seperti yang saya sangkakan.. (",).. Moga Allah terima jugak niat yang baik ini.. Moga dengan niat baik ni, Allah terima dan ganjarkan payung emas buat anda di syurga.. hehe..

p/s:very good to know that people who i knew, very much agree with polygamy..(",)

نور توفيقا said...

Mardhiah:
Panjang kalau nak explain, and I'm not the expert either. Boleh tanya naqibah awak=)

Also do more reading about da'wah nabi2 dulu. Kisah sahabat.. U'll understand the pros and cons about this age factor.

=)

Anyway, salam ukhwah=)

ukhti,mardhiah said...

Puan Nur Taufiq,
Ohh bgtu..baik syukran jiddan ats ilmunya(",)
semoga di len kali mard xterlepas mnulis umur mard y nth sampai angka berapa..
Baiklah,salam ukhwah fillah juga ye..

Tuan Fuad,
Humm..yaka?dah bo agak ye..
ada sahabat y bljar ilmu hadis kata,"payung emas tu hadis dhoif"

(",)yakin je dia mnegaskan...wallahualam.

fuad ansari said...

Mard:
Ye ke hadis dhoif?? xpelah.. moga2 dapat masuk syurga. Itu pun dah cukup bahagia.. x dpt nak bygkan akan nikmat berkekalan yg diperolehi kalau masuk syurga and then x mati2..mesti best abis kan..

Bergembiralah orang2 yg telah menyelesaikan tugas mereka di dunia dgn jayanya..
Kita ni mcmana la kan..

Persoalannya, adakah Nur Taufiqah telah mendapat status Puan?? hehe.. Nampak macam baru kenal, tapi gaya macam dah kenal lama je sbb siap tau status cik atau puan.. hehe..

PQA: PQA pun nampak gaya macam dah lama kenal mard je.. tau2 je mard ada naqibah.. hehe..

Bijen M. said...

Eh.
Saya baca ni.
Dosa tak, dosa tak?
Ha ha ha.
Memang lelaki memerlukan wanita.
Nabi SAW diutuskan Khadijah RHA dulu sebelum ditabalkan menjadi Rasul.

Bijen M. said...

Eh Pqa.
Nampaknya dah faham the Batman's Rules.
Ahahak.

نور توفيقا said...

Mard:
Tapi janganlah semuuuua benda nanti awak nak sorok umur taw^^ Aiyok Mard.. I'm not married yet & too young to be called as "Puan". Takmo lah. Tunggu saya kahwin nanti k^^ And i've just realized that i spelled "pengongsian" salah. BM saya comot sikit. Sorry:(

Fuad:
I assume she's away from her family. So she should have naqibah (kalau dia ikut usrah). Kalau takde kena "cari".. Mahram kita selain keluarga sendiri yang boleh betul2 jaga kita dan guide=)

Awak la macam kenal saya lama.. Several coincidences which somewhat shocked me.

Bijen:
=)
Faham.. For the one yang ajar tu pandai buat faham.
Alhamdulillah.

fuad ansari said...

Mr. Bijen: x dosa... klau dosa pun, mungkin wudhuk utk solat yg seterusnya ni akan menghapuskan dosa tersebut.. hehe..

Bagusla kalau tuan bijen semakin menyedari keperluan lelaki.. Moga2 lepas ni ada entri terbaru tuan yang tajuknya seakan2, "Bercakap soal ijab dan kabul?".. Bercerita melalui pengalaman, mesti lagi best... ehehe.. (Pqa baru bagitau yg statusnya masih 'cik' lagi.. heh.. pqa, jgn marah..gurau je..)

What is batman's rules?? (",)

PQA: Mungkin kita dah kenal masa alam roh kot.. (",)

"Dan (ingatlah), ketika Tuhanmu mengeluarkan keturunan anak-anak Adam dari sulbi mereka dan Allah mengambil kesaksian terhadap jiwa mereka (seraya berfirman): "Bukankah Aku ini Tuhanmu?" Mereka menjawab: "Qolu bala syahidna" (Betul (Engkau Tuhan kami), kami menjadi saksi)."

Mungkin BM awak comot, tp BI awk superb.. dan mungkin juga 'bahasa indonesia' pun awk superb..(",)

ukhti,mardhiah said...

Mard xda naqibah.sbb Mard ada Naqib..(",)
memg jauh dari family,tp tu bukn alasan kuat mard perlukn naqibah
im 22,n i happy wth tht.

ohh..xkawen lagi..ooo..bujang..k

enti indonesi?..teringat KCB
K,bnyk ilmu y mard dpt..semoga..
tq,salam.

Bijen M. said...

PQA,
Allah SWT bagi faham.

FUA,
Tak boleh lagi.
Kena bagi reda dulu isu tu.
Ha ha ha.

UKM,
Laaa.
Hang ... ka?
Awat tak pakai ...
(Ke ke ke)

ukhti,mardhiah said...

shadap yu bijen M!
*(,^.^,)*
i xpakai...pasai tunggu yu pakai... dulu!
(kah kah kah)

fuad ansari said...

Mard:
Saya rasa.....
Hiya min malizia wa tadrus fi indonesia..
Anti min gemas wa tadrusin fi penang.. hehe..

Ada naqib?? uiks.. advance dah tu.. muslimah usrah pun blum tentu ada naqib..(",)

Mr. Bijen:
Semoga isu itu cepat reda.. (",)

ukhti,mardhiah said...

tuan fuad,
ayoyo..abah mard le...
(",)
naqib mard..

fuad ansari said...

mard:
ic.. ingatkan sapa lah tadi.. tp kan.. sy rasa..abah mard taraf dia tinggi lagi la.. abah mard dah taraf 'bos' dah tu.. Naqib always give the best options.. while boss always make the best decisions..and boss always say that black is better rather than white.. (",)..

Anak Pendang Sekeluarga said...

Jemput ke blog saya,semoga saya dapat kongsi dengan tuan artikel berkaitan doa vs orang zalim di blog saya.

fuad ansari said...

APS: Terima kasih kerana sudi menjemput.. (",)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...