Friday, December 16, 2011

ReMaJa DaN aNGRY BiRDs..

Asyik Ramli je bercerita sebelum ni, kali ni saya pulak yang nak bercerita.. Maaflah, Ramli tu kalau bercerita, lupa diri.. (",)

Seorang ustaz sedang berjalan-jalan di kafe sebuah kolej islam..  Tiba-tiba dia melihat dua orang pelajarnya sedang sibuk bermain di laptop.. Lalu, ustaz tersebut menghampiri pelajar tersebut..
Ustaz: Assalamu'alaikum.. Maza taf'al?
Pelajar 1 dan 2: Wa'alaikumussalam wbt... err.. err.. ustaz..
Pelajar 1: Kami.. Kami sedang... Kami sedang main game..
Ustaz: Main game ape tu?
Pelajar 2: Err... err... Angry birds...
Ustaz: Zaman Nabi, para remaja sibuk nak pergi perang, kamu sibuk main game ye... Best sangat ke game tu?
Pelajar 1: Game ni pun perang jugak, ustaz... Dalam game ni burung berperang menentang musuh untuk dapatkan balik telur dia...
Pelajar 2: Ada macam-macam jenis burung.. Semuanya bersatu dengan peranan masing-masing untuk berjaya dalam perang...
Ustaz: Pandai lah kamu menjawab ye... Kiranya kamu nak kata game ni mengajar kamu semangat bekerjasama dalam peperangan lah ye...
Pelajar 1 dan 2: Err...Err... Lebih kurang gitulah..
Ustaz: Dah.. Dah.. Berpada-padalah main game tu.. Ustaz tambah assignment kamu nanti, tau la nasib.. 

Ketika remaja di zaman Nabi sibuk di medan perperangan... 
Remaja zaman kini sibuk dengan permainan..
Ketika remaja di zaman Nabi sibuk ke rumah Allah.. 
Remaja zaman kini sibuk tak tentu arah..
Ketika remaja zaman Nabi sibuk dengan agama..
Remaja zaman kini sibuk dengan dunia..
Ketika remaja zaman Nabi punya iman yang kukuh..
Remaja zaman kini hanya punya iman yang rapuh.. 

Wahai diriku, bangun dan bangkitlah.. Jangan jadi bangsa yang lemah..
Wahai diriku, bangun dan bangkitlah.. Berpegang kepada Quran dan Sunnah..
Wahai diriku, bangun dan bangkitlah.. Jadikan Islam sebagai wadah..

p/s: bukan untuk mengata yang lain, tidak lain tidak bukan, mengata diri sendiri.. 

39 comments:

RuMaH TuA said...

Iqa o iqa... Dia kata hang la tu...
Isk3

Pencari ALLAH said...

Sama-sama saling mengingati dan menasihati :)

s a r said...

erm, yela. astaghfirullahal'azim.. apa nak jadi dgn kaw ni s a r. haish!

assalamualaikum encik. :)

APAN said...

pasal angry bird...sampai skang ni pun aku lom penah main lagi :)

Afida Anuar said...

mesti ramli selalu main game angry birds ni..eh bukan ramli dah..he he;)..

banyak sangat kita dilalaikan dengan dunia, angry birds dengan angry birdsnya, filem2 dengan filem2nye... lagu2 dengan lagu2nya...

oh..

PS: kenal je angry birds...game tu akak tak pernah main lagi. kat mana nak main? heh~

Abd Razak said...

Assalamualaikum...

Tanpa kita sedari bahawa mereka telah berjaya melalaikan kita umat Islam..

Allahu Akhbar..

Kakzakie said...

Fuad main angray birds ke? Hihi....Kakak patung angry birds yg anak-anak peluk masa tidur adalah beli utk anak-anak tapi game tak ada lagi....

Egg Head said...

student U tak men angry bird da...tapi men Counter Strikes...hehehe...baru la belajar tuk berperang....patutla assignment tak siap rupanya sibuk berperang....istigfar aq!!!

nam said...

hehe..

setuju dengan tuan jabbar..

main counter strikes... (",)..

x reti main games ni, tapi suka tgk sbb ada aksi2 perang.. (",)

Ismi Ijmi said...

setengah orang kata, ajar anak main game kuda,memanah, dan berenang, (kalau berennag kena yang real la) supaya ada cinta dengan sunnah.

tapi projection dalam angry birds cam memanah jugak kan. all about physics

Fara said...

Selain mengajak diri sendiri, apa salahnya mengajak org lain juga?

Bangunlah saya juga agar berhati-hati dalam kehidupan di dunia. Takut yg leka terus terleka. Takut yg berhati-hati, dtg riak pula...

mhafiz_ydin said...

Time 4 bulan dulu dah doa supaya Allah bagi kekuatan tinggalkan benda2 'lagho' ni terutamanya game. Alhamdulillah.. dah hilang keinginan main game. :)

teringat dulu2 suka main PES, CS, GTA.. haha..

ukhti,mardhiah said...

mard pulak satu-satunya game elktronik y mard tahu main game ular dlm phone tu.

dah la tu, xpnh menang level 2 je habis hebat pun.

tehr said...

bezanya langit dengan bumi
bezanga dulu dengan sekarang
bezanya orang dengan kita

mudah2an aku diberi petunjuk dan hidayah selamanya

Adibah Ishak said...

pernah main dua kali..masuk kali 3, jemu..

Adibah Ishak said...

pernah main dua kali..masuk kali 3, jemu..

delarocha said...

walaupun saya tak main angry bird, dan saya bukan lagi remaja, tapi tetap terasa dgn entry ni.

dah lama tak ke rumah Allah melainkan untuk solat jumaat je

~SaL IjOu~ said...

aduh, budak2 kalo pasal angry bird, mmg addicted..eh, bukan budak aja, yg x budak pun men x hengat..
nasib baik sy x terikut sama..~ (--")

aimaniman said...

salam kenal
akak dtg dr blog pok amai2 tertarik dgn komen adik pasal anjing kat situ...
bab angry bird dah jadi kegilaan bukan remaja je kanak2 mcm umur anak akak 4 thn pun dah main...mereka plak bijak merasionalkan game ni..jd tugas yg dewasa terutama ibu bapa plak merasionalkan knapa game jgn dijadikan budaya mengisi masa lapang mrk..berat tugas tuh..

As said...

Ibu ayah main peranan sangaaaat BESAR.

Hidayatullah said...

bes sajak bawah tu.. mohon share... huhu

Liyana Zahim said...

Sume game adlh melalaikan... Evn blog ni pon mlalaikan rmai org nk updet smpai patblas kali shari.. meningkatkan trafik katenye.. Haa.. Yahudi kn ske buat mende yg lalai2kan ni..

Noorieda said...

ASSALAMUALAIKUM W.B.T...

Sangat berbahaya bila bird marah, bird akan jadi terkenal...hehehe...^_*

Mula~mula pakaian2 angry bird...pas 2 game angry bird pulak??

Ishhh.....moga~moga remaja tidak membazir masa dengan perkara yang sia2....(pesanan termasuk kepada diri~sendiri)..hehehe...^_^

Cikgu Ma said...

tolong lah percaya...tak pernah tahu apa itu angry bird...hoho

Titisan Hujan said...

peringatan bt diri juga
tp mmg xpenah tau pe tu angry bird


p/s:lama xsinggah.ustaz sihat??

al-lavendari said...

bagus entri ini. kalau beginilah pendirian dan peribadi senua orang muda, senanglah hati ibu bapa.

Sarah Syazwani said...

budak-budak 4 taun pun tau main angry bird ni..memang mempengaruhi sungguh

Cik Gee said...

sudah tiba masanya tentera musuh menyerang..

fuad ansari said...

nanti2lah sy balas komen ye.. masa mencemburui saya.. dengan saya pun, masa nak cemburu.. (",)

fuad ansari said...

ustazah iqa:
dak aih.. iqa tu baik... untung sapa dapat.. (",)

kak syikin:
tolong ingat2kan sy yg sering lupa ni..(",)

sha a.r:
wsalam wbt...
apa nak jadi?? nampaknya s a r nak jadi baik..

p/s: kecik hati ramli tak bagi salam kat dia.. (",)

apan:
untunglah, sebab belum main lagi... (",)

kak afida:
saya tak main, ramli yg main.. (",)

ramli ada game angry birds tu.. tapi tak payahlah kak.. ramli kata dia tak sanggup tgk akak angry macam birds tu.. (",)

ustaz razak:
wsalam wbt..
diorang punya gerakan main cara halus la, ustaz.. tak leh jadi ni.. hurm.....

fuad ansari said...

kak zakie:
dulu main la kejap.. sekarang ni, tak minat dah.. (",)

elok la tu kalau takde game lagi... kalau ada game, anak2 akak dah tak ingat nak peluk bantal angry birs.. diorang ingat nak main game je..

tuan jabbar:
ramli pun sama, bukan setakat angry birds, counter strike pun pernah main..

mungkin kalau ada assignment pasal perperangan, tuan boleh buat dengan cemerlang.. (",)

kak salwa:
nanti saya hantar gi palestin erk.. baru betul2 boleh perang.. (",)

tuan izmer;
takut pandai dalam game je.. bila pegang panah betul2, langsung tak pandai.. (",)

fuad ansari said...

Fara:
Ajak diri sendiri sambil ajak orang lain.. sambil menyelam minum air.. (",)

berhati2 di jalanraya kehidupan ye.. (",)

tuan hafiz:
awat tuan tak doakan utk saya sekali.. (",)

sy pun biasa gak main game2 tu dulu.. lagi la kalau PES.. rasa macam nak masuk pertandingan je.. (",)

mard:
eloklah tu...lagipun mard kan kena buat persediaan utk main game masak2 kat dapur bila dah kawin nanti...(",)

tehr:
sebagaimana orang sekarang fikir ke hadapan utk maju dalam perkara dunia... orang sekarang juga harus pandang ke belakang (zaman Nabi saw) utk maju dalam perkara agama..

mudah2an, sama2 kita terus menerus diberi petunjuk dan hidayah..

adibah ishak:
perkara dunia mmg cepat jemu.. insyaAllah, masuk syurga nanti, beroleh nikmat yg tak jemu2.. makan pisang pun, setiap gigitan, rasa lain2.. (",)

tuan iwan:
patutlah en.masjid kata kat saya, dia rindu sama tuan.. (",)

fuad ansari said...

~SaL IjOu~:
budak2 kalau addicted sgt main angry birds, mak ayah pun leh jadi angry.. tapi kalau mak ayah yg addicted sgt, sape nak angry?? (",)..

Takut juga kalau ia menimbulkan kemurkaan Allah swt.. (",)

kak aimaniman:
wsalam wbt..(",)

kalau mak bapak yg main, jd tugas yg budak2 pulak merasionalkan kenapa game jgn dijadikan budaya mengisi masa lapang mrk.. (",)

kak as:
kalau nak main peranan yg kecil je, tak leh jadik mak ayah.. (",)

hidayatullah:
dipersilakan dgn segala hormatnya.. (",)

liyana zahim:
kalau update 14kali sehari tu, buang tebiat namanya tu..

kesian kat kaum yg bersusah payah cipta benda utk melalaikan orang lain, kerana terpaksa terus menerus bersusah payah selepas mati..

noorieda:
wsalam wbt..
malangnya kalau manusia yg marah, tak jadi apa.. (",)

lepas ni, rancangan kartun angry birds pulak.. (",)

fuad ansari said...

cikgu ma:
kerana cikgu selalu angry kepada murid2..takde masa nak tau pasal angry birds. (gurau2 je.. cikgu ma baik... mana ada angry2.. tapi orang kata, angry tanda sayang..) (",)

zia:
bagus betul...
anasir2 yg tidak baik, tidak berjaya mendekati zia.. (",)

sihat alhamdulillah.. (",)

tuan hamzah@pakngah:
gendang gendut tali kecapi,
kenyang perut, senang hati..

ironinya, pendirian macam ni mungkin lebih menyenangkan hati... (",)

kak sarah:
ye lah.. masyarakat bagai ditimpa tsunami angry birds.. (",)

cik gee:
cik gee nak serang musuh yang mana? (",)

As said...

Kak As..? Seriously adik lagi daripada As? Wah.

Sebab dah kerja dulu waaaay before me. Mantap! :)

fuad ansari said...

kak as:
entahlah.. saya agak2 je..(",)

p/s: bila sy panggil akak, dapat la sy rasa muda sikit.. orang muda kalau buat usaha agama, sungguh2.. sy harap, sy leh ada semangat orang muda.. (",)

Pencari ALLAH said...

Tidak ada manusia yang boleh terlepas dari penyakit lupa dan lalai. Istiqamah berterusan. :)

As said...

Yup semoga. Ameen.

fuad ansari said...

kak syikin:
peliknya, kalau bab makan, jarang nak lupa.. cuma bab amal agama je, manusia sering terlupa.. (",)

kak as:
syukran bagi semangat utk saya jadi muda.. best.. best.. (",)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...