Monday, October 10, 2011

aPaKaH WaRNa DiRi aNDa??

Anda selalu mendapat pesanan ringkas dan panggilan dari bos?? Adakah ia menakutkan atau menggembirakan? Kalau saya, pesanan ringkas dan panggilan dari bos adalah sesuatu yang menakutkan menggembirakan..(",). Dan saya selalu ingatkan hati, oh mungkin bos aku warna sekian sekian (berdasarkan kursus yang saya ikuti).. Jadi, memang kena banyak bersabarlah..

Apakah itu warna diri?? Secara ringkas yg saya ingat...

COKLAT = STABIL DAN OPTIMIS
~Kestabilan emosi
~Kematangan dan imej diri yang kuat
~Ketenangan, gembira dan yakin..
~Orang lain mudah tertarik pada anda..
~Pekerjaan yg sesuai: pegawai trafik udara, perkhidmatan pelanggan

KUNING = KETERBUKAAN DAN IMAGINATIF
~sukakan cabaran
~mempunyai idea baru, kreatif dan inovatif
~suka mengambil tahu, berimaginasi dan bereksperimen
~terbuka kepada alternatif dan bersifat radikal menyebabkan anda kelihatan suka memberontak
~pekerjaan yang sesuai: usahawan, perekabentuk, kreatif dan artistik

MERAH = SUKA BERGAUL DAN MELUAHKAN PERASAAN
~suka bergaul dengan ramai orang
~suka berterus terang
~suka menarik perhatian orang lain
~seorang yang spontan tetapi sensitif pada persekitaran
~pekerjaan yang sesuai: pakar motivasi, eksekutif jualan

MERAH JAMBU = BERSETUJU DAN BEKERJASAMA
~senang memberikan kerjasama dan menerima pendapat orang lain
~mengambil berat tentang orang lain, simpati dan baik hati
~lebih dipercayai, merendah diri dan sederhana
~pemurah, sopan santun dan bertimbang rasa
~mungkin orang lain akan mengambil kesempatan atas kebaikan diri anda
~pekerjaan yang sesuai: pengajar, kaunselor, pegawai sumber manusia

HIJAU = BERHEMAT DAN BERDIKARI
~jujur, berhemat dan rajin
~cenderung meningkatkan produktiviti dan berusaha keras
~tersusun, teliti, tidak mudah putus asa dan bertanggungjawab
~serius, berdisiplin dan tegas
~pekerjaan yang sesuai: pegawai bank, pegawai statistik

BIRU = DOMINAN DAN TEGAS
~tegas dan bercita-cita tinggi
~berusaha keras untuk mencapai cita-cita
~berkeyakinan dan teguh dalam mencapai matlamat
~sukakan kekuasaan dan mempengaruhi orang lain
~terlalu mendesak dan tidak teragak-agak dalam keputusan yang diambil
~pekerjaan yang sesuai: pemimpin yang mempunyai visi yang tepat, pengurusan perniagaan

Jadi, apakah warna diri anda, pasangan anda dan bos anda???

Orang kata, jodoh itu warnanya berbeza.. Baru la ada keseimbangan kan.. (",)

Alangkah berungtungnya dapat bos yang warna merah jambu dari bos yang warna biru..

Kalau banyak kali anda kena betulkan surat yang anda karang untuk bos, barang mungkin warna bos anda adalah warna hijau...   

Moral of da story: bersabarlah dengan sikap manusia.. Mudah-mudahan kesabaran membawa anda ke syurga.. 

p/s: 
actually, kalau anda tak tahu warna diri anda, ada satu ujian yg akan menentukan warna apakah yang mewakili diri anda (jejaka merah jambu rupanya aku, hmmm...). klau nak kertas ujian tu, email erk.. nak letak kat sini, tak larat.. (",)   

89 comments:

Fara said...

Awak...sy selalu pasan blog awk nie mcm agak berat. Klu sy bukak, kene tunggu lebih dari 10 minit, blog awak baru tenang.

shahirahkhairudin said...

nak terai ujian tu fuda.
shahirahkhairudin@gmail.com

tapi kalau nak ikutkan kaler feveret, merah la.

nurkaloi said...

hehehe
yg penting kaloi bukan gadis merah jambu
rare !!

humairi said...

nak.......e-mel saya - humairi@ymail.com

Mutiara Bernilai said...

salam alaik,

nak jugak fuad boleh tak? ^__^

hm, apa2 pun, setiap warna ad sudut lemah dan sudut kuatnya, ketidaksempurnaan itulah yang menyempurnakan kita :)



mutiara_asrar@yahoo.com

dream_catcher said...

hahaha, fuad gedix!

oh jejaka merah jambu, aku pon nakkkkk :)

ahLia teeeetttttt..... said...

nak jugak!

kakngah_zb87@yahoo.com

~PENCHENTA~ said...

Dulu pernah buat kat sekolah. Saya conflict warna merah dan hijau. Cikgu kata, merah dan hijau shouldn't be together. Then dia cakap, tengok nanti awak jadi apa. Haha. Cekgu pun boleh pening.

Norsha said...

salam fuad,
esok nak g tanya bos, warna apa doa suka...hiks

nak jugak ujian warna tu, emel kat cikgu ye

notasisi@gmail.com

mhafiz_ydin said...

Hitam itu perillis..

nam said...

nak3.. (",)..

nooraslindamansur@gmail.com

jazakallah khairan tuan fuad.. (",)

CS said...

salam
warna CS warna warni...tiap2 hari tukar kaler...mcm sesumpah plak...bosan 1 warna je...xceria ank murid nnt~~

Ana Ghazali said...

saya tak suke jumpe bos...kalau kene panggil tu maknenyer ade kje la tue...hehe..kbetulan dia memng suke biru...aish...nasib la badan...

Ana Ghazali said...

emailkan kat sini yer "ana88samt@yahoo.com" tq.

kokser kokdam said...

guane nk tau warne fevret..? ambo bab2 kaler xmmilih mano, asal smart.. hahaha


alhamdulillah, buleh sambung ngaji saudi ni... Allah bg rezki yg btul2 ambo x sangka... alhamdulillah

wanda said...

"bersabarlah dengan sikap manusia" --> tertarik dengan ayat ini..hehe

saya masih secantik pelangi..hehe..tamak. semua warna nak..huhu

Kasih Tercipta said...

Salam alaik...nak jugak....

~ tulipurple89@yahoo.co.uk

Mawar berduri said...

insyaallah ..mawar pn bakal melangkah menuju seorang kaunselor ^_^

Sha said...

bro, nak jugak..heheh

emel cni yer..
syahkamz@gmail.com

trimas~

Aishah Nur Hakim said...

dulu cekgu aishah cakap, aishah kaler pink dan putih

:)

nursakinah said...

cer emel ke saye ujian tu. nk try..

sinkapyanunha@gmail.com

Afida Anuar said...

alaaa, akak dah lupa. Macam pernah buat dulu. email je la. Nanti akak bagitau..hehe

nabilah0710@yahoo.com


PS: Hari ni pun cukup bersabar dengan bos2 atas tu...adehhhh (sabar tapi beradeehh? errrr)

menusuk hati said...

hitam itu bukan warna manakala putih ialah tanpa warna.

adakah mimpi itu berwarna atau hitam putih?

Pencari Cinta Sejati said...

warna kesukaan kita ke?

Titisan Hujan said...

penah ambik kursus wrna
penah juga buat ujiannya



wne zia ialah pink..ngeeee
(xleh tme kenyataan sbb xminat pink)

shahirahkhairudin said...

baru perasan salah taip nama fuad. maaf ya fuad :)

ahLia teeeetttttt..... said...

saya warna kuning!!

tp xthu la btol ke x

sherra said...
This comment has been removed by the author.
Sha said...

merah jambu!!

knplah description dye bukn hijau yg punye??

*xdpt nk trime sbb xbrape nk suke pink tuh :D*

~kueh~ said...

Assalamualaikum,

Saya warna pink!

Erm,, nak tolong komen untuk RuMaH TuA...Dia warna MERAH... Dia memang berterus terang, suka bergaul & suka beri semangat pada orang lain...

Emel sini, kufasehah@yahoo.com

"Warnai diri dgn 'warna ISLAM'"

Hidayatullah said...

taktau warna apa.. jiwa kacau..warna pelangi kot..emailkan gak

muhdhidayatullah@yahoo.com

fuad ansari said...

Farra:
itulah.. saya ingat pun.. sy akan melakukan kerja2 meringankan kandungan blog.. mudah2an orang2 berat yg memasuki blog ni terasa lebih ringan.. (",)

shahirah:
tapi tu la.. tak leh ikut kaler faveret.. warna diri tak sama dengan warna faveret kita.. (",)

nurkaloi:
abis tu, kaloi gadis warna ape? (",)

cikgu humairi:
ok dah email.. ada terima tak?

mutiara:
wsalam wbt..
ketidaksempurnaan jugak sepatutnya membuatkan kita berasa kita adalah hamba dan perlu taat kepada Allah yang Maha Sempurna..

dah email dah.. slmt mencuba..

hidayah:
tak bagi alamat email pun.. ko saje nak suh aku bersusah payah carik email ko kan... (",)

zai:
baiklah, kak ngah!!

tyah:
kerana merah+hijau boleh menjadi coklat, mungkin warna yg sesuai utk tyah adalah warna coklat kot.. (",)

cikgu norsha:
wsalam wbt.. rasanya cikgu sendiri boleh nilai warna apa yg mewakili bos cikgu.. cikgu kan dah cukup mengenali bos cikgu.. lagipun warna diri bukanlah warna kegemaran... (",)

hafiz:
lama tak tgk iklan tu.. (",)

nam:
nam=nooraslindamansur rupanya.. baru tau.. (",)

ok, kak linda, dah anta dah email tu..

cikgu sue:
wsalam wbt..
saya ingat, cikgu sue mmg lahir dengan bakat jadi cikgu la.. (",)

ana:
iyelah.. hampir semua orang pun macam tu kot.. kan best kalau ada bos yg sms or call ajak kita bersuka-ria.. (",)

ustaz fahmi:
tu bukan warna faveret.. tu warna diri.. ada kertas ujian kalau tak tau warna diri.. kalau nak, bagi email erk..

ramai orang kata, ustaz mmg smart..

ngaji molek2 deh..

wanda:
tidak dinafikan, anda mmg cantik.. <--agak2 leh dapat markah lebih tak?? (",)

kasih tercipta:
ok.. dah email.. dapat tak?? dah cuba??

mawar berduri:
kalau dah jadi kaunselor, kena buang duri2 tu.. takut orang nanti.. (",)

sha@sheera: (",)
syahkamz@gmail.com?? adik beradik dengan syam kamikamize ke.. (",)

aishah:
aik, kaler putih pun ader rupanya.. (",)

sakinah@sinkapyanunha:
dah email dah.. slmt mencuba.. (",)

kak afida:
awat tiba2 email akak nama nabila.. ada kaitan ke.. jauh bebenar dengan nama afida.. (",)

tuan saiful:
rasanya mimpi hitam putih kot.. (",)

pencari cinta sejati:
bukan warna kesukaan.. warna yg mewakili diri kita.. kalau nak tau, kasik email.. leh amik kertas ujian utk menentukan warna diri.. (",)

zia:
samalah kita... awat la pi letak warna pink.. kan byk lagi warna yg ada.. (",)

shahirah:
takpe.. small matter, yellow girl.. (",)

zai:
(",).. cara lain adalah, suruh kawan rapat kita yg pilihkan warna utk kita (selepas dia baca keterangan mengenai setiap warna).. (",)

sha:
itulah tu.. orang yg buat research tentang ni,sy rasa research dah ok.. pemilihan warna yg nampak sedikit slack.. (",)

kueh:
wsalam..
rapat betul nampaknya kueh dengan rumah tua... sahabat karib ke?? (",)

p/s: kawan2 panggil faseha ke?? ke panggil kueh gak?? (",)

hidayatullah:
bahaya gak tu kalau jiwa kacau.. boleh membawa maut.. (",)

nam said...

nam warna pink..

ohh.. tidak.. cam x caye.. hehe.. (",)

s a r said...

assalamualaikum encik.

erm, pening sendiri dengan warna sendiri ni, hmm. pastinya bukan biru,. :D

APAN said...

ada lak kaler utk diri ek...tah aku kaler pe lak...nak pilih sendiri mcm ragu2 lak.huhu...

CikGu Ma said...

saya suka biru...tapi sifat tu tak kena dengan saya..yang menjadi muyskilah kabirah, sangat alergik dgn kaler pink, tp kenapa blog saya jadi rona pink????%$&() ^^,

budoxesquire said...

thebudoks.exe@gmail.com

nk kertas ujian juga boleh?

Pencari Cinta Sejati said...

nurasyikin.mokhtar@hotmail.com

Terima kasih encik.

couverv said...

aku rasa kaler aku kaler pink la ? normal ke (><)

RuMaH TuA said...

Assalamualaikum,,
Wow, bole men tolong2 komen da sekarang...

Ku Fashe,,,
U gurl pink! sememangnya sangat2 bekerjasama...
& ramai yg nk ambik kesempatan atas kebaikan yg satu ni... (^-^)

En. Fuad,
'sangat2 karib'... (^_~)

fuad ansari said...

kak linda:
(",)... percaya atau tidak, itu soal kedua.. (",)

s a r:
hehe.. biasa la tu.. kalau tak nak pening, cuba tanya kawan rapat.. mereka layak mengadili warna diri sar.. (takpun, amik ujian yg disediakan..) (",)

apan:
itulah tu.. mmg ragu2 nak pilih utk diri sendiri.. nak pilih utk orang lain, lebih mudah.. (",)

cikgu ma:
itulah tu.. mmg musykilah kabirah betul.. tapi takpe, alergik warna pink tidak mendatangkan kesan apa2 sepertimana alergik makanan laut yg boleh membawa gatal2 badan.. (",)

budoxesquire:
masuk team koir ker??

ok dah email dah.. slmt mencuba... (erm.. dapat tak emailnya??.. tapi mungkin kena check kat folder boxbee.. sbb ada notification pasal tu bila email dihantar.. ntahla.. )

kak syikin:
k dah email dah... secara tak langsung, dari email leh tau nama kan.. (",)

couverv:
normal... takde masalah.. cuma jgn pakai baju pink je.. geli jugak rasanya.. hehe..

ustazah iqa:
wsalam wbt.. biasalah.. bakal cikgu.. mmg pandai menilai.. (",)

mesti happening ada kawan2 karib kan.. tapi nanti bila dah abis blaja, masing2 ada haluan masing2.. mula la rasa sedikit sedih bila dikenang2.. (",)

s a r said...

erm, menarik. apa kata encik fuad merajinkan jemari menekan email saya. hee. jika tak keberatan. :)

what_sar@yahoo.com :)

Pencari Cinta Sejati said...

sifat c d e akak da dpt dlm email la dik :(

Sarah Syazwani said...

kalau sy ni warna ape ekk..hehe merah jambu kot..

fuad ansari said...

s a r:
nasib baik boleh copy paste je email tu.. kalau nak menaip, tak berapa nak rajin.. (",)

kak syikin:
takpe.. sifat2 yg baik.. (",)

kak sarah:
untung staf lain dapat bos warna merah jambu.. (",)

Pencari Cinta Sejati said...

adik fuad : akak nak cakap sifat d e f akak tak dapat dalam email tu. ada column a b c saja. memang macam tu yeah?

fuad ansari said...

kak syikin:
a'ah mmg macam tu.. column a, b atau c tidak melambangkan warna a, b dan c.. ia bercampur aduk untuk kesemua warna..akak kena isi terus dalam ruang putih di bawah setiap perkataan.. markah akan dikira secara automatik... tak percaya cuba isi dulu... pastu tgk markah yang dikira secara automatik di bawah table tersebut... slmt mencuba.. (",)

Pencari Cinta Sejati said...

yea alhamdulillah.betullah dia ada markah. :) Terima kasih adik fuad :)) syukur...

fuad ansari said...

kak syikin:
(",) amacam dapat warna apa. (",)

Pencari Cinta Sejati said...

merah jambu dik... :(

fuad ansari said...

kak syikin:
oklah tu kalau merah jambu.. (",)
mmg ramai orang kata kak syikin ni baik hati.. (",)

Egg Head said...

saya nak juga ....bole send kat wybarmujahid@gmail.com

IKB Mushroom Sdn. Bhd. said...

Salam ustaz. nak jgk test nya .syukran :)
zunnur_ain07@yahoo.com

fuad ansari said...

egg head:
ok.. sent!! (",)

IKB:
Wsalam wbt... ok.. slmt mencuba.. jgn lupa baca arahan dulu sebelum menjawab ye.. (",)

Egg Head said...

huhuhu.....cikgu fuad...saya warna coklat n merah la.....bole pula.....jadi pakar motivasi...

fuad ansari said...

egg head:
warna yang baik.. (",)..

ain farahin said...

mybe ain org plg lmbt kot bce entry warna diri.pa pun.ain nak juga

ainas_ice143@yahoo.com

fuad ansari said...

ain:
ok.. bereh...

maunye tak lambat.. orang suruh naik kereta, yg ain pegi naik unta, kenapa.. (",)

ain farahin said...

sesekali naik unta,tkpe kot.hee~
ain warna pink,cm x cye je..kalo dari segi luaran,org kata ain wana hijau.

apapun.thankz, fuad ansari

amm_xgen said...

salam bro, urm email kat sini sama boleh ??? perantau.merempat@gmail.com. terima kasih

fuad ansari said...

ain:
yg bestnya naik unta, sebab tak payah isi minyak...(",)

amm_xgen:
wsalam wbt..
ok.. dan antar dah..

selamat mencuba.. (",)

Anisa Nasida said...

salam. nak try juga test ni.. tolong emailkan kertas ujian tu ke anisanasida@gmail.com TQ..

fuad ansari said...

anisa:
wsalam wbt...

ok...

moga lulus kertas ujian ni..

kalau failed, leh ambik paper julai.. (",)

Anisa Nasida said...

fuad: tak perlu ambil paper july..dah pass dah..alhamdulilah..

i'm a lovely pink people too...(^_^)

Malinda said...

assalam....sy memang peminat warne hijau....=D

Fathin Athirah said...

Assalamualaikum,
sy nk try jugak test ni boleh?
tootchi@gmail.com
Terima kasih.

fuad ansari said...

anisa:
(",)

mujur pass. kalau tak, awak sorang je yg kena ambik paper julai.. (",)

malinda:
wsalam wbt..
walaupun saya minat biru tapi kalau boleh taknak warna diri menjadi warna biru.. (",)

fathin athirah:
wsalam wbt...
ok dah hantar dah..
jarang2 leh ambik test online...
kalaulah spm leh buat secara online.. (",)

amm_xgen said...

Dah dapat Time kasih bro.
tak sangka dapat kaler hijau, masa baca hari tu ingatkan leh dapat kaler kuning he3.

fuad ansari said...

amm_xgen:
ok...

alaa, kaler hijau dgn kuning kan lebih kuning.. (",)

amm_xgen said...

ha3... takpe yang penting semangat tu he3, urm bro kaler pe ye

fuad ansari said...

amm_xgen:
pink color.. pink color.. hehe..

amm_xgen said...

ha3. urm kekalkan sifat2 anda. (^_^)

fuad ansari said...

amm_xgen:
(",)

.::piNk PolkaD0ts Cott0n::. said...

Assalam fuad..

nak mntk kertas ujian nih..syukran awi..


hananaminallah@yahoo.com

fuad ansari said...

.::piNk PolkaD0ts Cott0n::. :
done.. (",)

p/s: maaf, lambat perasan komen ni.. (",)

..Wardah Biru.. said...

assalammualaikum..

Saya pun nak cuba jawab kertas ujian..

ni email saya = wardahbiru@yahoo.com.

*tapi kenapa tak ada warna ungu??^^

fuad ansari said...

wardah biru:
wsalam wbt..
mission accomplished.. (",)

warna ungu suka mengalah.. jadi tak ambik bahagian.. nak bagi peluang kat warna lain.. (",)

fuad ansari said...

wardah biru:
tapi kalau nak jugak warna ungu, tunggu wardah biru jadi wardah ungu.. (",)

..Wardah Biru.. said...

ungu suka mengalah??
hampir betul la tu..
tapi mengalah bukan bererti TEWAS kan..^^

Saya suka wanna ungu, tapi untuk menukar nama pena, tidak mungkin la..^^

saya dah dapat jawapan...warna apa diri saya..terima kasih ya..^^

nia said...

kte bru jumpa blog ni..bru jgk bce entry ni wlaupon dah lma di post..nak try jugak test warna ni boleh?if x kisah,email kt ain_9028@yahoo.com.tq..;)

cik orange jingga said...

baru nak start bercinta ngan "bolog" nie...erm nak minx test warna tu leh x??? email raihankhamis@gmail.com

fuad ansari said...

wardah biru:
sayang betul dengan nama pena tu ye.. agak2, kalau nak pinjam nama pena tu, boleh tak?? (",)

nia:
ok... selamat mencuba.. (",)

cik oren:
nak bercinta?

ooh, dengan blog.. ingatkan dengan sapelah tadi.. (",)

ClUmSiTiEs said...

saya nak try test tu.. wawa_clumsy@yahoo.com

fuad ansari said...

ClUmSiTiEs:
ok.. done.. ce try.. ce try.. (",)

nurul liyana said...

salam fuad.
ada satu lagi ujian pasikologi warna nama dia inventori psikologi warna. sangat terkenal terutama kepada kaunselor2..kalau ikut IPW tu, ada 4 warna. biru, jingga, hijau dan emas. kalau nak cuba, bolehla buat di mana2 pusat kaunseling..

sabrina said...

slm,nk try test tu.. tlg emel eh, thanx!
reen.haz@gmail.com

sabrina said...

slm,nk try test tu.. tlg emel eh, thanx!
reen.haz@gmail.com

Siti Khadijah Halil said...

Assalamualaikum.. bada lg tak borang test tu..? saya nak..
ctkhadijah.10@gmail.com

nadia shafiza said...

Assalamualaikum..saya berminat nak cuba test 2..awak tolong emel kan boleh..? nadiashafiza@ymail.com
Thanks ☺️

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...