Thursday, January 31, 2013

LaiN PaDaNG, LaiN BeLaLaNG..

Ramli: Tuan, apakah maksud kehidupan?
Tuan A: Masih bernafas dan bernyawa..

Ramli: Tuan, apakah maksud kehidupan?
Tuan B: Memperoleh kesenangan dan kerjaya yang baik.. 

Ramli: Tuan, apakah maksud kehidupan?
Tuan C: Berjaya di dunia dan akhirat..

Ramli: Tuan, apakah maksud kehidupan?
Tuan D: Taat perintah Allah ikut cara Nabi Saw.. 

Ramli: Tuan, apakah maksud kehidupan?
Tuan E: Akhirat....
Ramli: Apakah dunia ini bukan kehidupan?
Tuan E: Yang kekal itu lebih layak digelar kehidupan...


Jap, kasik pantun sikit.... (",)

Blog dah macam takde tuan rumah,
Perasan sibuk tak sudah-sudah,
Wasatiah tonggak perpaduan ummah.. 
Salam maulidurrasul 1434 Hijrah.. 





8 comments:

the malay male said...

kejar dua dua...dunia dapat, akhirat pun dapat. boleh?

Nazihah@Jiha said...

jadikan dunia ladang utk kita nikmati hasilny di akhirat kelak :)

#lama tk ke sini.

Kakzakie said...

Mencari bekal di waktu kehidupanyg sementera buat bekal kehidupan yg kekal.

Tetiba lama kakak duduk menghayati bait-bait selawat. Seronok juga sebab kakak sekarang pun sedang melatih anak murid sek agama tempat anak kakak satu daripada list yg en fuad ada tu buat persembahan hari maulid sekolah mereka. (kakak guna berzanji)

Nida n' Hanafi said...

Seronok sangat sambut Maulidurasul tahun ni. Bukan seronok sebab apa, anak2 begitu teruja untuk raikannya...

p/s - Kami akhirnya kembali ke blog lama (radinsah.blogspot.com). Jemput jengah.

School Of Tots said...

Lain jamban Lain mangkuk tandasnya..

RuMaH TuA said...

Kehidupan. Setelah kematian.

(^_^)y

Moga Allah kasih.

Noorieda said...

Masih ada watak Ramli... (,")

Marya Yusof said...

As salam Fuad,

Apa khabar? Sibuk ke?

Adeh, nak cerita satu peristiwa yg jadi kat kami suami-isteri 2-3 bulan lepas... takde kena mengena pun rasanya dgn entry ni... kisah kami di 'preached' by org kristian! hahaaaa... antara kata2 'preacher' tu yg kami tak boleh lupa... "God is love, so he won't punish us! We are all his children... We never die... and there's no hereafter, hell & heaven... after life(in this world) we just go to sleep!!"- maksudnya dunia ni adalah syurga bagi orang2 seperti mereka... (something to be pondered)

Teringat satu hadis, Rasullullah SAW pernah bersabda lebih kurang gini maksudnya; dunia ini adalah penjara utk orang beriman tetapi syurga untuk orang kafir...

Allahuakbar! So true...

Salam Maulidur Rasul... :))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...