Friday, November 30, 2012

aNTaRa SeLuaR PeNDeK & PuRDaH..

Lama tak menulis.. Ramli agak sibuk sebenarnya.. Ramli kini berada di Langkawi selama sebulan atas urusan kerja.. Ketika sedang berjalan melihat kehidupan manusia yang pelbagai ragam, kawan Ramli bertanya..


Sarip: Ramli, kau rasa kan, kenapa kebanyakan orang arab yang jalan-jalan kat Langkawi ni, isteri dia berpurdah, tapi suami dia pakai seluar pendek je? kan macam tak kena dan tak serasi je tu..

Anda rasa, apakah jawapan yg patut Ramli berikan??

A) Mungkin mereka tetap serasi kerana bagi sebilangan wanita mereka, berpurdah hanyalah budaya.. Tidak melambangkan siapakah mereka sebenarnya.. Ketika isteri adalah cerminan bagi suami.. Bagaimana suaminya, mungkin begitulah isterinya.. 

B) Kadang-kadang kita tidak boleh menilai seseorang dari luaran je.. Walaupun yang lelaki berseluar pendek. mungkin amalan-amalan agamanya yang lain, masih dalam keadaan yang baik.. 

C) Suami yang kurang soleh adalah ujian untuk isteri yang solehah..

D) Entahlah..

E) Ke anda ada jawapan lain?

17 comments:

faraherda.razalan said...

Amboi, lama awak cuti ya? Dah lama jugak tak baca catatan Ramli. Heheheheh.....pnh jumpe bini berpurdah tapi tgn dok mengepit rokok? Smbil lalu, smbil pus-pus lepas asap di balik purdah tu. Heheheheheh...

Sy setuju. Jgn nilai dr luaran. Lagi satu, merokok tu - laki atau pompuan, sama-sama skt klu ketagih!

Kakzakie said...

Confirm kalau di Mekah tak ada lelaki yg berseluar pendik. Tiba sini dia nampak ramai yg berseluar pendik tu yg dia terikut.

Iman perempuan lagi kuat dari lelaki hihi... jgn marah en fuad.

Egg Head said...

ustaz baru citer pasal benda nie....

mazhab maliki x apa pakai seluar pendek....
bg mazhab kita memang x bole,but no matter pada dorg.....

so what da problem.....kita jgn terkesan dgn suasana...woha

Marya Yusof said...

As salam Fuad,

Soalan yang sgt2 akak suka! Ni pandangan peribadi & sekadar melalui pengalaman akak je tau :)

Lelaki arab biasanya sangat kuat cemburu... Mereka tak suka lelaki lain memandang pasangan apatah lagi isteri mereka...

Sangat betul bila Ramli kata berpurdah hanyalah "budaya" mereka... jangan terkejut kalau akak kata mereka ni bila sampai je ke negara lain sbg cth Msia, masuk je airport cari toilet terus 'terbogel' keluar dgn pakaian yang hurrrmmmm paham2 jelah... tapi tak semua... ada juga yg baik & faham makna berpakaian menutup aurat! Mereka macam kita juga org melayu ada yang kurang amalnya ada yang elok amalan mereka... bangsa tdk menunjukkan ketinggian takwa mereka...

Kirim salam dgn isteri ya :)

#thelagidanlagi said...

pengalaman gua kat mesir kan.
memang byak kejadian macam tuh.

penah sekali gua pegi pantai kat mesir.

sampai2 pantai yng awek arab tuh.
jubah ke mana . purdah ke mana.
hahaha..

sungguh real.
tanpa peduli manusia lain.

gua pon x faham.
:X

Cikgu Ma said...

terfikir jugak mcm soalan sarip tu...

menusuk hati said...

mereka nak tunjuk yang mereka tu faham agama,batas aurat lelaki mana,perempuan mana..sebab tu yang lelaki boleh jadi imam lagi walaupun guna seluar ngam2 tutup sampai lutut..

RuMaH TuA said...

Tingkatan orang bertaqwa itu adalah mencari yang terbaik.

So,macam mana? (^__^) Ok?

Moga Allah kasih.

Marya Yusof said...

Fuad,

Nantilah balik Msia nnt murah rezeki pjg umur akak jemput mamam roti jala ye! hehehe...lambatnye rasa nak balik...huhuhuuu

Titisan Hujan said...

ujian utk isteri la tu kot

pape pn bersangka baik itu lg baik
kan ustaz???

s a r said...

assalamualaikum

erm, saya rasa kan.. saya rasa je la.. time zaman study dulu la kan.
student2 yang arab, masa mula2 aja pakai purdah dsb. tapi bila dorang tengok budaya student islam kita di sini, dorang macam sama ikut. lepas tu, bila tanya, dekat negara dorang, memang dorang 'wajib' pakai macam tu.

erm.. tapi, tak tahulah. :)

p/s- alhamdulillah sihat selalu.

sibuk nampaknya 'bercuti' di langkawi. eheh.

nampaknya baguslah lelaki sahaja yang begitu berbanding perempuan bukan. hihi

Kunang-Kunang said...

Macam tak seimbanglah pulak kan!!

Susah juga bagi isteri nak membentuk suami, lainlah sebaliknya.

Pencari Allah said...

c. boleh terima tak jawapan ni.

Cik Gee said...

(A)

p/s: utk masyarakat di sana sahaja.

School Of Tots said...

Tiada taat dalam derhaka
Suami yang jahil agama
Itu saja jawaban nya.

ukhti,mardhiah said...

mard sama jawapan dgn menusuk hati..

APAN said...

kalau org arab, aku pilih a kot sebagai jawapan :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...