Saturday, December 27, 2008

NaSiHaT LuQMaNuL HaKiM..

“Sesungguhnya dunia ini suatu lautan yang dalam, padahal telah banyak manusia karam di dalamnya. Oleh sebab itu jadikanlah kapalmu di dunia ini bakti kepada Allah, dan muatannya iman, dan layarnya tawakal kepada Allah, mudah-mudahan engkau selamat”.


“Jadikanlah bakti kepada Allah itu satu perniagaan, nescaya datang keuntungan kepadamu tanpa barang dagangan.”


“Berbaktilah kepada Allah, dan janganlah engkau perlihatkan kepada manusia, bahawa engkau takut kepada Allah itu supaya mereka menghormatimu padahal hatimu jahat.”


“Janganlah engkau menjadi lebih malas daripada ayam jantan, yang berkokok di waktu sahur, padahal engkau masih tidur di atas tempat tidurmu.”


“Sesungguhnya engkau sejak singgah ke dunia, engkau telah membelakangi dunia dan engkau menghadapi akhirat. Maka tempat yang engkau akan pergi kepadanya, lebih dekat daripada tempat yang engkau akan berangkat daripadanya.”“Jangan engkau pelajari apa yang engkau tidak tahu, sehingga engkau kerjakan terlebih dahulu apa yang engkau tahu”.


“Hendaklah engkau bergaul dengan orang-orang alim, dan perhatikan perkataan ahli-ahli hikmat, kerana Allah Ta’ala menghidupkan hati yang mati itu dengan penerangan hikmat sebagaimana ia suburkan bumi dengan hujan yang lebat.”


“Sesungguhnya aku pernah mengangkat barang yang besar dan berat, tetapi tidak ada sesuatu yang aku tanggung lebih berat daripada tetangga yang jahat, dan aku pernah merasai barang yang pahit semuanya, tetapi tiada yang aku rasai lebih pahit dari kepapaan.”

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...