Tuesday, June 26, 2012

iKLaN JaWaTaN KoSoNG..

Mungkin semua sedia maklum, masalah pengangguran agak meruncing di negara kita.. Kadang-kadang kita rasa, punya susah-payah kita belajar dulu-dulu, ingat segala macam teori, guna kalkulator saintifik, buat persamaan itu dan ini, alih-alih berniaga pasar malam je..(yang selalunya hanya memerlukan kemahiran 3M.. tapi takpe, untungnya jauh lebih banyak dari kerja makan gaji)... Cuma, nak berniaga kat pasar malam pun, tak semua orang punya modal untuk memulakan perniagaan.. Masih ramai lagi yang menganggur.. 

Tapi takpe, sebagai mengubat kekecewaan, ni ada satu iklan jawatan kosong untuk semua..


Klik pada gambar untuk tumbesaran..

Sebelum terlupa.. Ustaz ada pesan: 
Agama tanpa mesyuarah itu, nafsu, 
Agama tanpa pengorbanan itu, palsu..

Sekian.. (",)

Friday, June 15, 2012

HuMaN RiGHT: iS iT aLRiGHT?

Bila bicara tentang 'Human Right' atau Hak Asasi Kemanusiaan..

Anita: Jom kita pergi solat jumaat, orang perempuan akan jadi imam, kita jadilah makmum..
Rosnah: Ish, pelik je.. Mana boleh perempuan jadi imam solat jumaat.. 
Anita: Jangan risau, inilah yang dikatakan 'human right'..

Anita: Jom kita ikut kempen tu... Perempuan mahu hak yang sama dengan lelaki.. Perempuan mahu hak untuk dibenarkan tidak berbaju ketika di tempat awam..
Rosnah: Ish, mana boleh.. Kena tangkap nanti..
Anita: Takpe, jangan risau.. Inilah 'human right' yang sedang diperjuangkan.. 

Cuba bayangkan kalau perkara ni berlaku di padang mahsyar: (bayangkan je.. bukan betul-betul)

Rosnah: Boleh ke kita masuk syurga.. Ke masuk neraka.. 
Anita: Jangan risau, mesti masuk syurga.. Kita boleh tuntut 'human right'.. 
Rosnah: Dah.. Dah.. Jangan nak 'human right' sangat.. Yang aku nampak, neraka adalah 'right place' untuk kita sekarang ni... 

Tak ke naya namanya tu.. hmmm..... (",)

p/s: 
-itu baru atas nama 'human right', kalau atas nama 'art', macam-macam lagi perkara pelik yang telah berlaku... aduyai.. 
-satu tugas yg berat kepada ibubapa untuk mendidik anak-anak kepada jalan agama dalam keadaan masyarakat terkesan dengan konsep 'dunia tanpa sempadan'... T_T.. seorang abang pernah bagitau, it's about quality, not quantity..
-di arab saudi, ada tuntutan agar wanita dibenarkan mengambil lesen memandu supaya akhirnya nanti bolehlah mereka memandu sendirian.. sukar sy menyokong mana-mana pihak kerana budaya di negara sana adalah berbeza sama sekali.. (orang kat sana kalau memandu, lain macam ganasnya.. diorang kalau kereta kemek2 pun, rileks je.. ) ermm... anda rasa macamana? (",)

Sunday, June 3, 2012

aNTaRa MiNaT DaN KeLuLuSaN..

Di sebuah kedai serbaneka 24 jam, di kaunter pembayaran:
Jurujual melayu: Abang beli arak ni untuk siapa?
Lelaki melayu: Untuk kawan..
Jurujual melayu: Kami tak jual kat orang Islam.. Kalau nak jugak, kena mintak kawan beli sendiri.. 

Arak ni hukumnya jelas.. Tiada tolak ansur.. Semestinya, jangankan tolong beli, tolong jual pun sebolehnya jangan.. 

Tapi apa2 pun, doakan yang terbaik.. Mungkin hari ini kita lihat seseorang jauh dari agama.. Satu hari tidak mustahil, orang tu jadi muslim yg hebat.. 

Aku pernah jumpa samseng sekolah yg dulunya digeruni rakan sebaya, hari ni dia lebih baik dari aku.. 
Aku pernah jumpa seorang maknyah yang dulunya hidup di lorong2 gelap, hari ini dia lebih baik dari aku..
_________________________________

Belasan tahun yang lalu, ada seorang budak lelaki menduduki peperiksaan UPSR.. 

Selepas UPSR, dia mendaftarkan diri di tingkatan satu.. Dia mendaftar di aliran biasa dan bukan di aliran agama.. Sesiapa yang mendaftar awal, dapatlah berada di aliran agama yang agak terhad.. Dia cuma menurut walaupun sedikit kecewa kerana tidak dapat belajar Bahasa Arab seperti rakan-rakannya di aliran agama..

Menelusuri menengah rendah, budak lelaki itu mula meminati subjek agama.. Subjek agama seakan mudah dihadam.. Subjek agama untuk PMR mencatatkan keputusan yang cemerlang.. Namun rupanya, dek kerana tidak mengambil subjek Bahasa Arab semasa PMR, dia tidak dapat berada di tingkatan 4  sekolah agama..

Subjek agama untuk SPM juga mencatatkan keputusan yang cemerlang.. Usai SPM, dia ingin meneruskan pengajian dalam bidang agama.. Namun, sekali lagi subjek Bahasa Arab menjadi asbab untuk budak lelaki itu tidak dapat berada dalam bidang agama semasa di menara gading.. Dia cuma mampu berada dalam bidang sains..

Mujur, dapat juga budak lelaki itu belajar Bahasa Arab sebagai bahasa ketiga di menara gading.. Namun ia juga belum mencukupi.. Dan kini, dia terus menghadapi kesukaran untuk menjelmakan minatnya itu kepada segulung kelulusan dalam bidang agama.. 

Dulu, budak lelaki itu agak ralat kerana ia seakan-akan bermula dari rentetan tidak mengambil subjek Bahasa Arab semasa di tingkatan 1 yang mana ketika itu dia hanyalah seorang budak mentah yang masih belum mampu menilai potensi dan kecenderungan diri..

Namun kini, budak lelaki itu menenangkan hatinya dengan berkata, pasti ada hikmah di sebalik perancangan Allah swt.. Wamakaru WamakarAllah wAllahu Khoirul Makirin...   

p/s:  Bila sudah ramai yang bertanya kenapa budak lelaki itu tidak mencuba program imam muda, dia hanya menjawab, dia cuma ada minat dalam agama, dan belajar agama secara tidak formal, tetapi bukanlah pelajar berkelulusan agama.. (",)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...